Кунева призова българските евродепутати за активност в подготовката на Председателството на ЕС

  • 06 октомври 2015 18:07

  • 1183
  • 1
Кунева призова българските евродепутати за активност в подготовката на Председателството на ЕС
© Булфото

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 поиска от българските депутати активно участие в подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

На среща в Страсбург със 17-те представители на страната ни в Европейския парламент тя ги призова за създаването на специална работна група, която да координира законодателните инициативи на ЕП с приоритетите на българското председателство.

Кунева беше категорична, че българските евродепутати могат да имат съществена роля както в определянето на приоритетите, така и в защитаването им на европейско ниво. Тя очерта като сфери, в които страната ни ще работи, енергийния съюз, разширяването на ЕС, миграцията и многогодишната финансова рамка. Вицепремиерът представи актуална информация за подготвителните дейности – както за административния капацитет, така и в областта на логистиката и инфраструктурата. Тя съобщи, че капацитетът на Постоянното представителство в Брюксел ще бъде увеличен двойно и че в момента се търсят начини за привличане на млади специалисти към екипа, работещ в София.

Кунева и евродепутатите обсъдиха последното развитие около българското членство в Шенген. Вицепремиерът беше категорична, че членството, още повече в контекста на настоящата бежанска криза в Европа, означава повече сигурност както за България, така и за ЕС. Не може да има Европа на две скорости по отношение на сигурността, посочи Кунева. Тя обобщи пред евродепутатите положените от българското правителство усилия по отношение на Шенген, в това число и значителното намаляване на страните, противопоставящи се на българското и румънското членство, както и сериозния ангажимент на ротационното председателство за българската кауза.

Вицепремиерът разговаря още с заместник-председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на ЕП Кинга Гал. Двете се обединиха около разбирането, че темата с миграцията ще продължи да бъде водеща тема в ЕС не само в следващите месеци, но и вероятно през 2018 г., когато България ще председателства Съвета на ЕС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1183 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KUZKA KRIVOUSTA

2015.10.07 | 11:48

1
TAQ KURVA KRIVA OSHTE LI E JIVAAAA

Добави коментар

Водещи новини