Турция ще приема по-бързо обратно мигрантите, пристигнали незаконно в България

  • 06 октомври 2015 17:13

  • 1800
  • 3
Турция ще приема по-бързо обратно мигрантите, пристигнали незаконно в България
© Getty Images/Guliver

Турция поема задължението да приема по-бързо обратно мигрантите, които са пристигнали незаконно от нейна територия в България, Румъния и Гърция. Това се посочва в план за действие, предложен от Анкара на институциите на ЕС при посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Брюксел, предаде БТА.

Турция приема да повиши сътрудничеството си с българските и гръцките власти за предотвратяване на незаконното пресичане на общите граници. За целта ще бъде приложено тристранното споразумение за взаимодействие, с което за общ център се определя ГКПП-Капитан Андреево.

Турската страна ще укрепи граничните си сили, ще затегне визовата си политика към гражданите на държави, източник на мигранти, ще подобри борбата с каналджиите, ще регистрира всички пристигнали по нейните земи мигранти. Анкара поема задължението да осигури подслон, работа и образование на онези мигранти, получили временен бежански статут. За целта ЕС ще подпомага работата на разкритите на турска територия шест приемни центъра.

ЕС от своя страна поема задължението да осигури първоначално един милиард евро на Турция до края на следващата година. Ще бъдат отпуснати средства от европейския бюджет и за сирийските бежанци в Ливан, Йордания, Ирак и Египет - общо 4,2 милиарда евро. ЕС поема задължението да предостави ясна информация на мигрантите в Турция за опасностите, ако се опитат да проникнат в Общността незаконно. Европа ще помогне за подсилването на турския граничен контрол. Ще бъде осигурено европейско съдействие за връщане по държавите на произход на мигрантите, които не са получили статут.

ЕС ще работи с властите в Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Иран за пресичането на потока от мигранти. Предвижда се залегналите в документа мерки да бъдат приложени незабавно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1800 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.13 | 15:06

3
после пак ще ги вкарват -парата трябва да се върти
пена

2015.10.13 | 15:06

2
А дано,ама на дали
Ето това е

2015.10.13 | 15:06

1
Единствената надежда на дпс електората и анадолското племе да погълнат пътя към майчината им родина,иначе ще се изтрепат в нашата родина.

Добави коментар

Водещи новини