Синдикатите искат още 30 млн. лв. към годишната субсидия на БДЖ

  • 06 октомври 2015 16:04

  • 1178
  • 0
Синдикатите искат още 30 млн. лв. към годишната субсидия на БДЖ
© Булфото

От КТ "Подкрепа" искат 30 милиона лева допълнително към годишната субсидия на БДЖ. Синдикатите смятат, че средствата ще помогнат за покупка на нови влакове и ще гарантират увеличението на работната заплата с 10-12%, както е записано в Колективния трудов договор.

Профсъюзът настоява финансовото министерство да одобри незабавно плана за оздравяване на дружеството, според който в следващите 7 години железницата ще получи 210 милиона лева. Синдикатите изразиха недоволство от Владислав Горанов, който не се яви в парламентарната комисия по транспорт миналата седмица, където трябваше да отговаря на въпроси, свързани с финансирането на БДЖ и затова чрез медиите Марио Нинов от КТ "Подкрепа" го попита: "Защо финансовото министерство не желае да подкрепи 7-годишния план за стабилизиране на БДЖ? Това означава съвсем скоро просто да няма такава компания БДЖ?"

Нинов изрази и друго опасение на синдиката, свързано със заплатите на служителите. В Колективния трудов договор е записано, че при повишаване на минималната работна заплата, както ще стане от 1-ви януари догодина, заплатите на железничарите също трябва да се повишат със съответния процент. "През 2011 г. в НКЖИ имаше подписано такова споразумение, не се спази и след това имаше 24 дена стачка. Това нещо би трябвало г-н финансовият министър да си е направил съответните проучвания, че има такива договори и ако иска да няма социално напрежение, редно е да ги спазва", заяви синдикалистът, цитиран от БНР.

Планът трябва да бъде одобрен сега, когато се прави бюджетът или поне към държавната субсидия на дружеството да бъдат предвидени още 30 милиона лева.

Ако в момента се пропусне да се предвиди в бюджета финансирането на този план, това означава, че нищо просто няма да излезе, каза още заместник-председателят на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" Марио Нинов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1178 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини