Веганът–алпинист Атанас Скатов се завърна от Непал (снимки)

  • 06 октомври 2015 15:53

  • 3176
  • 0
Веганът–алпинист Атанас Скатов се завърна от Непал (снимки)
© Булфото

Веганът Атанас Скатов, който на 1-ви октомври изкачи връх Манаслу (8156 метра) се прибра днес по обяд с полет от Доха.

На летището Скатов бе посрещнат от родителите си и няколко приятели. Той носеше подарък за сина си – плюшена играчка от „Джурасик парк“ и „Лего“ с животно от същия филм.

Пред журналистите алпинистът сподели, че по време на изкачването се е хранил предимно с ядки и от време на време със спагети, които заливал с топла вода.

Атанас Скатов е веган от няколко години. Той се запалил по алпинизма от няколко години. Миналата година се прочу с изкачването на Еверест навръх 24-ти май. След това зимата беше на Антарктида. После посети няколко южноамерикански 6-7 хилядника. Скатов имаше проблеми с веганската храна в последната американска експедиция, когато отказаха да му дават храна от растителен произход. Поради тази причина той напусна експедицията.

На 1-ви октомври покори Манаслу 8156 м., с което стана първия веган на Манаслу и втория българин, след Боян Петров, който се изкачи на 30-ти септември. Това е втори опит на Скатов за атака на Манаслу, след като първият е бил спрян заради силния вятър. Сегашната му експедиция се казва “14 x 8000 x VEGAN”. Целта му е да се качи на 14-те най-високи върха само с веганска храна.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3176 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини