Варненското златно съкровище ще блести в Европейския парламент от 12 до 16 октомври

  • 06 октомври 2015 14:44

  • 1249
  • 0
Варненското златно съкровище ще блести в Европейския парламент от 12 до 16 октомври
©

Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол ще блести цяла седмица в Европейския парламент.

Под патронажа на премиера Бойко Борисов изложбата "Златните съкровища на България. Варна и най-старото обработено злато в света" с находки от фонда на Регионалния исторически музей - Варна, ще се състои от 12 до 16 октомври.

Тя ще бъде подредена във фоайето на третия етаж в ЕП, съобщи пресцентърът на ГЕРБ. Представянето на ценни предмети от двата най-богати гроба от некропола - 4 и 36, стана възможно след осигуряването на държавна гаранция за експозицията - общоприета европейска практика.

За целта Министерският съвет отпусна 30 000 лв. за временна експозиция от движими културни ценности в сградата на Европарламента. Открит през 1972 г., Варненският некропол се превръща в научна сензация със световно значение. Досега в него са открити 308 гроба, датирани в късната каменно-медна епоха (втора половина на V хил. пр.Хр.).

В гробове 4 и 36 са концентрирани златни изделия, чието тегло надхвърля една трета от общото тегло на всички дарове от злато, намерени в некропола. Те съдържат и скиптри - символ на висша светска и/или духовна власт.

"Варненското златно съкровище - белег за високоразвитата общност, обитаваща брега на Варненското езеро през късния халколит, е част от забележителното историческо и културно наследство на България.

Като варненец съм горд, че заедно с Регионалния исторически музей - Варна, ще представим уникалната експозиция в сърцето на Европа", коментира евродепутатът Емил Радев. Очаква се на откриването на изложбата да присъстват лично председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини