Приеха на второ четене промените в Закона за защита при бедствия

  • 06 октомври 2015 14:25

  • 1396
  • 1
Приеха на второ четене промените в Закона за защита при бедствия
©

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за защита при бедствия. Те са свързани с условията и реда за предоставяне на помощ за възстановяване, след нанесени щети.

В него се посочва, че хората са длъжни да вземат мерки за предпазване на имуществото си от вреди и за ограничаване на вредите от бедствието, както и да спазват предписанията на компетентните органи за отстраняване на източниците на опасност за причиняване на вреди. В закона беше добавено и задължение за физическите лица да допускат оправомощените длъжностни лица за извършване на съответните оценки и анкети, необходими във връзка с оценката и предоставянето на неотложна и възстановителна помощ. Възстановителната помощ се предоставя на физически лица при необходимост от основен ремонт на жилищата им, засегнати от бедствие, ако лицата отговарят на критерии, определени в правилника по чл. 54, ал. 6 от този закон.

Наличието на критериите се установява въз основа на анкета, извършена от органите на Агенцията за социално подпомагане. Възстановителната помощ се предоставя при условия и по ред, определени с правилника, и не може да превишава стойността на данъчната оценка на жилището, записаха депутатите.

Измененията влизат в сила от 1 януари 2016 година.

Георги Божинов от "БСП лява България" каза, че промените са неадекватни на нуждите на пострадалите от бедствия. Само ако си беден и не си се застраховал, ще ти дават помощ, коментира измененията той. Председателят на комисията по вътрешни работи Атанас Атанасов от Реформаторския блок репликира, че вместо само от левицата да критикуват законопроекта, е трябвало да направят предложения между първо и второ четене.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXL

2015.10.06 | 16:53

1
ОЩЕ ПАРИ ЗА КРАДЕНЕ

Добави коментар

Водещи новини