Фронтекс изпраща 600 граничари в Гърция

  • 06 октомври 2015 14:12

  • 1564
  • 0
Фронтекс изпраща 600 граничари в Гърция
© Gettyimages/Gulliver

600 гранични полицаи ще изпрати Европейската агенция за управление на външните граници (Фронтекс) в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", цитирано от БТА.

Планира се Фронтекс да изпрати още общо 775 полицаи в Гърция и Италия. Това е най-голямото прехвърляне на полицейски сили в историята на организацията. Служителите ще се занимават предимно с регистрирането на бежанци и ще наблюдават сухопътните и морски граници на двете държави. Операцията в Гърция ще се нарича "Посейдон", а в Италия - "Тритон".

В Гърция граничните полицаи ще бъдат разпределени в "горещите точки" за регистрация и идентификация на чужденци.

"От началото на годината над 470 хиляди мигранти са пристигнали в Гърция и Италия. Нито една държава не може да се справи сама с такъв натиск на външните си граници. От изключително значение е да подсигурим всички, които влизат в Европейския съюз, да бъдат идентифицирани и регистрирани", заяви директорът на Фронтекс Фабрис Леджери.

От Европейското бюро за подкрепа на убежището (ЕАСО) също отправиха призив за предприемане на мерки. Вчера от ЕАСО беше съобщено, че се търсят 370 експерти, които да работят в службите за разглеждане на искания за убежище в Гърция и Италия. Те ще помагат и по програмата за прехвърляне на бежанци от двете държави към други страни-членки на ЕС, която се очаква да стартира до дни.

Последвайте канала на

1564 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини