ДАЗД, ЦИК и СЕМ зоват: Не въвличайте децата в политически игри

  • 06 октомври 2015 14:11

  • 1034
  • 0
ДАЗД, ЦИК и СЕМ зоват: Не въвличайте децата в политически игри
© Булфото

"В навечерието на предизборната кампания за избор на органи на местното самоуправление, апелирамe към всички вас да съхраним децата като не ги въвличаме в политическа агитация", се посочва в обръщение на председателите на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/, Централната избирателна комисия /ЦИК/ и Съвета за електронни медии /СЕМ/ до участниците в предизборната кампания за избор на органи на местно самоуправление.

Обръщението е изпратено до медиите от пресцентъра на ДАЗД, пояснява БТА.

Нека покажем, че интересите на децата и правата им са над всичко и им дадем възможност да живеят и се развиват в спокойна и толерантна среда, се посочва в обръщението. В него се допълва, че ненакърняването на правата на децата е гарантирано както в редица международни актове, така и в националното ни законодателство.

"В чл. 11, ал. 1 от Закона за закрила на детето е регламентирано, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие. Ал. 4 на същия член постановява, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Съгласно Конституцията на Република България политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии, а Закона за политическите партии императивно забранява на политическите партии да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст.

Тази забрана е въведена именно с цел защита на интересите на детето", припомнят от ДАЗД, ЦИК и СЕМ.

 

Има случаи в отминалите предизборни кампании, по време на публични събития да се разгласяват лични истории и данни на деца в неравностойно положение - чрез показване на техния образ, имена и други специфични признаци, по които могат да бъдат идентифицирани, съгласно Закона за защита на личните данни, като по този начин се създават предпоставки за нарушаване на личната неприкосновеност на детето, се отбелязва в обръщението.
От ДАЗД, ЦИК и СЕМ допълват, че законодателят е предвидил специална закрила на личността на детето. Чл. 11а, ал. 1 от Закона за закрила на детето забранява сведения и данни за дете да се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, освен в случаите по чл. 7, ал. 1 от ЗЗДет. (това са случаите на задължително сигнализиране на дирекция "Социално подпомагане", органите на МВР или Държавната агенция за закрила на детето, за нуждата от закрила на дете), се припомня в обръщението.
Председателите на ДАЗД, ЦИК и СЕМ се обръщат и към медиите, на които Комитетът по правата на детето отбелязва ключова роля, за широкото запознаване на възрастните и на децата с основните принципи и разпоредби на Конвенцията на ООН за правата на детето, при излагането и документирането на нарушения на правата на детето. "Във връзка с гарантиранe на прокламираното в Конвенцията на ООН за правата на детето право на достъп до подходяща информация - чл. 17, е насочен специално към ролята на медиите. Медиите трябва да бъдат насърчени да разпространяват утвърждаващи материали в полза на детето и съобразени с целите на образованието", се заявява в обръщението.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини