Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона с трибют на Цвятко Благоев

  • 06 октомври 2015 13:02

  • 1042
  • 0
Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона с трибют на Цвятко Благоев
©

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов официално ще открие новия си сезон на 7 октомври 2015 г.

В сряда в 19.00 часа обновеното Първо студио на БНР ще бъде огласено от празничния концерт „Народната музика е животът ми“ – по името на книгата от проф. д-р Михаил Букурещлиев за живота и творчеството на Цвятко Благоев, основател на Оркестъра за народна музика. Така ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на ненадминатия майстор на кавала.

В Мраморно фоайе пред Първо студио час преди трибюта ще бъде открита фотоизложба за богатия професионален път на Цвятко Благоев. През 1948 г. неговата Угърчинска група става първият щатен музикален състав към Българското радио. Тя е и ядро в образувания през 1952 г. Оркестър за народна музика към Ансамбъла за народни песни на радиото, с диригент Борис Петров и концертмайстор Цвятко Благоев, който е и солист, и помощник-диригент.

„Очаквам един изпълнен с хубави музикални изненади сезон, в който ще вземат участие едни от най-добрите музиканти, както от България, така и от балканските страни“,сподели очакванията си маестро Димитър Христов.

Оркестърът за народна музика на БНР ще покаже виртуозността си на 16 октомври в Чепеларе, където ще изсвири най-новите пиеси в конкурса „Нова българска фолклорна музика в 7/8“. Следва участие в спектакъла на ансамбъл „Чинари“ на 24 ноември в НДК.
По традиция празничният новогодишен концерт в БНР „Приказки за малки и големи“ ще събере народния оркестър с деца – певци и инструменталисти, лауреати на различни фестивали и конкурси.

През 2016 г. мощта и заряда на народната музика ще бъдат представени с вече популярните проекти Музика в портрети, Ритъмът на Балканите, Изкуството на концертмайсторите и Класиците на българската сватбарска музика.

Последвайте канала на

1042 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини