Прокуратурата в Разград образува досъдебно производство за джамията "Макбул Ибрахим паша"

  • 06 октомври 2015 13:02

  • 2527
  • 0
Прокуратурата в Разград образува досъдебно производство за джамията "Макбул Ибрахим паша"
© Gettyimages/Gulliver (архив)

Окръжната прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, организирал и ръководил противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство - джамията "Макбул Ибрахим паша" в града, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Противозаконната дейност е извършена в периода от края на юли до 5 август. Деянието е извършено в нарушение на Закона за културното наследство и се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две до десет хиляди лева.

На 6 август по сигнал на община Разград за нерегламентиран ремонт в джамията Окръжната прокуратура в Разград разпореди проверка. Общински служители установиха на място, че в третата по големина джамия на Балканския полуостров, която е включена в каталога на ЮНЕСКО, строителни работници без разрешение и необходимата документация ремонтират отвътре сградата, паметник на културата.

В момента на проверката работниците полагат циментова замазка на пода и е изградено частично скеле. По обясненията им те били наети от лице от Дулово.

Последвайте канала на

2527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини