Въвежда се нова форма за достъп до информация - чрез копия по електронен път, реши парламентът

  • 06 октомври 2015 12:21

  • 1201
  • 0
Въвежда се нова форма за достъп до информация - чрез копия по електронен път, реши парламентът
© Булфото

Да бъде въведена нова форма за достъп до обществена информация - чрез копия, предоставяни по електронен път или интернет адрес, на който да се съхраняват данните, предмет на съответния интерес, гласува парламентът. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за достъп до обществена информация, внесени от Министерски съвет.

Към правителствената администрация се създава и поддържа платформа за достъп до обществена информация, чрез която могат да се подават заявления за достъп. В нея публичните органи ще публикуват освен подадените заявления и решенията по тях, така и предоставяната информация.

Премахва се изискването за електронен подпис на заявителя. Така, според мотивите в законопроекта, ще се улесни значително достъпът до обществена информация и ще се повиши прозрачността в работата на администрациите при поискване на такава от обществения сектор.

С промените се разширява обхватът на приложение на закона с включване на някои културни институции - библиотеки, в т.ч. университетски, музеи, архиви.

НС разписа възможност за безплатно предоставяне на информация за повторно използване по преценка на организациите от обществения сектор. Установява се горна граница на таксата, която се заплаща за повторно използване на информацията, която няма да превишава материалните разходи по възпроизвеждането на информацията и нейното предоставяне.

Въвежда се изискването организациите от обществения сектор да предоставят информация за повторно използване в отворен и машинно четим формат, както и да я публикуват в портала за отворени данни.

Всеки ръководител на административна структура в изпълнителната власт ежегодно ще обявява списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация. Данните, които бъдат променяни в съответната администрация ще се актуализират в срок от 3 работни дни.

Администрацията на Министерския съвет ще създаде портал за отворени данни, в който информацията се обновява ежегодно, като достъпът до тази информация ще бъде безплатен.

Петър Славов/РБ/ защити промените като необходими, за да се принудят администрациите да не отказват обществена информация. Такъв беше случаят с искането да се огласи заплатата на бившия управител на БНБ Иван Искров, аргументира се реформаторът.

Димитър Байрактаров /ПФ/ изброи някои минуси в законопроекта, които , според него, повтарят стари пороци и възпроизвежда нови. Затова той не подкрепя предлаганите поправки. Къде и в кой закон има такова странно понятие - "материален документ", обърна се към вносителите той. Друго странно, по думите му, е възможността всяка обществена организация да си изработва нормативни правила за предоставяне на данни, което на практика ще затрудни достъпът. Трети порок е изискването за описание на информацията, която заявителят иска.

Между първо и второ четене БСП ще предложи по-лек режим за достъп до информация, както и текстове, които да не дават възможност местните власти да се крият зад интереса на търговците и това да е повод да отказват данни, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1201 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини