13,5 пъти над нормата е измереният въглероден оксид в село Красново

  • 06 октомври 2015 10:18

  • 1367
  • 0
13,5 пъти над нормата е измереният въглероден оксид в село Красново
© Getty Images/Guliver

13,5 и 11,5 пъти над нормата е било превишението на въглероден оксид, измерено в Красново на 14 и 15 септември т.г., съобщи marica.bg. Данните са от контролно замерване на РИОСВ - Пловдив.

Работата на цеха за дървени въглища в балнеоложкото селце предизвика недоволството на местните жители, съобщава "Марица". Преди седмици те разказаха пред медиите как през нощта след 2 часа не може да се диша, носи се силна миризма на изгоряло. Обясниха, че в тази обстановка били принудени да живеят вече 4 години. От задушливия дим, който ги обгръщал, хората боледували, а растенията загивали. Красновци питаха кой и с какво право е разрешил на 150 метра от къщите да работи цех за дървени въглища. Те разказаха, че в селото има два цеха - на фирма „Карбол“ ЕООД и на „АИБО-С“ ЕООД. Първият е спрял производство през 2013 г.

Никой дотогава, а и след това не оповести какви са точно стойностите от замерванията. Собственикът на „АИБО-С” тогава поиска право на отговор като обясни, че твърденията на местните са предизборни спекулации, а цехът му е обновен и модернизиран. Борис Попочев уточни, че въглеродният оксид не е в стойности, които застрашаващ здравето на хората и които биха довели до затваряне на производството. Това е констатирано нееднократно при извършването на регулярните, както и на извънредните проверки по сигнал от страна на компетентните органи, каза Попчев в писмо до редакцията и допълни, че наложената санкция е законосъобразна, но това не означава, че дружеството е прекратило усилията си за намаляване допустимите норми и на емисиите на въглероден оксид, като е поело ангажимент това да стана до края на тази годината.

От РИОСВ обаче обясниха, че в Красново има два цеха за производство на дървени въглища. Това са „Карбол” ООД и „АИБО-С” ЕООД.

„С Наредба № 1/27.06.2005 г. са определени нормите за допустими емисии, които трябва да бъдат спазени при различните производства. За цеха на „АИБО-С“ ЕООД нормираните замърсители са серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, общ органичен въглерод и прах. При контролните измервания, проведени на 14 и 15 септември 2015 г., са установени превишения само по показател въглероден оксид за двете реторти, на които са проведени измервания - за едната превишението е 13, 5 пъти , а за другата 11,5 пъти”, уточниха от РИОСВ - Пловдив.

За констатираното превишение на дружеството ще бъде наложена санкция по реда на чл. 69а от Закона за опазване на околната среда. Предвижда се да се извърши проверка в обекта, при която ще бъде дадено предписание за предприемане на технически мерки за преустановяване на замърсяването, допълниха още екоинспекторите.

Собственикът на „АИБО-С” Борис Попчев не бе открит за коментар вчера. Телефонът му бе изключен.

Последвайте канала на

1367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини