Електробусове с камери и климатици ще возят софиянци

  • 06 октомври 2015 06:32

  • 1940
  • 3
Електробусове с камери и климатици ще возят софиянци
© Булфото (архив)

270 чисто нови автобуса с климатик ще возят софиянци след четири години.

Возилата ще идват по различни проекти и за тях ще се кандидатства за европари. До края на следващата година ще тръгнат първите 110 рейса. За тях вече е обявена обществена поръчка от Столична община, пише Монитор. Плановете са през 2018 г. още 80 машини да подменят ветераните в автопарка. Така средната възраст на автопарка ще падне до 7 години. През тази година общината пенсионира и старите икаруси с автобуси номер едно в Европа.

Така по улиците вече се движат 126 коли. Уникалните возила струват по около 1,03 млн. лв. всяко, а освен че са на газ, имат система за аудиоинформация, която съобщава спирките на пътниците. В плановете на общината за „зеленото” бъдеще на града влизат и електробусове. Те ще обслужват линии, които са в центъра и големите жилищни комплекси. Целта е да се намалят вредните емисии във въздуха.

Освен това след четири години всеки четвърти трамвай по софийските улици също ще е нов. Това ще стане възможно с доставката на 50 нови мотриси, които ще дойдат по европейски програми. Освен това ще се ремонтират и 20 км релси по булевардите „Цар Борис III”, „Македония”, „Алабин”, „Александър Стамболийски” и улица „Каменоделска”. На тези трамвайни трасета ще се монтират шумозаглушители, за да не тракат постоянно на гражданите.

Камери срещу вандали и джебчии ще бъдат монтирани във всички 800 превозни средства на градския транспорт. Биг брадър вече следи във всички рейсове по линия 111. Видеонаблюдение работи и по линии 56, 11, 77 и 79. Камери ще осигуряват спокойствието на пътниците и в автобуси 64, 67, 98. Камерите ще следят не само в пътническия салон, но ще следят и самия маршрут на автобуса.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1940 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бойко Борисов е уникален педераст!

2015.10.19 | 11:46

3
ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Някой да е виждал хомосексуалният Боко Тиквата (Тиквената Златка) с жена от 2001 година откато му дават мазната мутра по телевизията!? Не! Това, че имал жена и дъщеря е поредната е пълна лъжа за пред хората! Това не ви ли говори, че това същество е напълно сбъркано!? Как това същество от третия пол ще се защитава семейството и децата в България!? Този никога не е имал жена и деца! Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този урод, наркотрафикант и престъпник!? Всички мръсотии и нещастия в България през последни няколко години са твoе дело Тикво! Няма друг политик с който българите да са се гаврили толкова!
атакист

2015.10.06 | 19:32

2
а като ни управляваше АТАКА+ДПС+БСП и куклата Opeшapcки какво направиха? нищо и половина
От Видин

2015.10.06 | 10:58

1
Трябва да спрем да вярваме на червените свине и Видин ще се развие повече.

Добави коментар

Водещи новини