Предизборна кампания 2015: Партии си крадат имената, кметове агитират от кабинета

  • 06 октомври 2015 06:13

  • 1889
  • 4
Предизборна кампания 2015: Партии си крадат имената, кметове агитират от кабинета
© Булфото (архив)

Плагиатство на имена, писане на доноси, шашми с лепенето на плакати, неправомерна агитация – това са само част от прийомите, към които прибягват формациите в разгара на предизборната кампания за местния вот на 25 октомври. Прилаганите от партиите удари под кръста за спечелване на повече гласове лъсват от сигналите, с които те сами се замерят пред общински избирателни комисии, пише Монитор.

Така например Димитър Велков от БСП – Видин е алармирал, че името на Столетницата е откраднато от посредствен кандидат за селски кмет. „В с. Кутово на площада са залепени агитационни материали с лика на кандидата Виктор Костадинов, върху които заблуждаващо е изписана и абревиатурата БСП въпреки че той е издигнат от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, написал в сигнала до изборната администрация червеният активист. Последвалата проверка установила, че мераклията за кметския стол в Кутово наистина хитрува. На плаката със своя лик той изписал „Бъдеще Сигурност Прогрес”, като началните букви били подредени една под друга с голям шрифт и удебелени, при което визуално се образува абревиатурата БСП. Изборните експерти счели, че това е опит за заблуда на избирателите и представлява нарушение на правилата, затова дали предписание афишите да бъдат премахнати.

В ябълка на раздора на много места се е превърнал и задължителният надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, който по закон трябва да заема поне 10% от всеки предизборен плакат и да бъде разположен в обособено поле. Един от скандалите по темата пак идва от Видин, след като кметът Герго Гергов не е спазил изискването. Той е натопен за това от бившите си другари в БСП, срещу които сега се състезава за нов мандат като независим кандидат. В резултат била формирана специална комисия от експерти, които отишли на място, за да направят измервания на постерите и установили, че надписът срещу изборния алъш-вериш заема едва 0,85% от афиша и не е разположен в обособено поле. Въпреки това изборната администрация отказала да санкционира кмета, тъй като „ не може да се установи авторът на деянието“. При същия казус във Велико Търново обаче ОИК е излязла с обратно решение – указала е на местната коалиция „Нашият град“ да премахне свой билборд, върху който надписът срещу купуването на гласове заемал по-малко от 10 на сто. При отказ кметът щял да направи това принудително.

Плакатната война продължава и в Пловдив, където кандидатът за кмет от НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов е уличен от свои опоненти, че е разлепил афиши извън разрешените за това места – върху ограда на строителен обект. В Плевен Социалистическа партия „Български път“ е налепила агитационни плакати върху електрически стълбове, става ясно от друг сигнал до изборната администрация.

На отделни места в страната наточили се за нов мандат кметове и администрациите им пък газят правилата в Изборния кодекс, като си позволяват да използват заемания пост, за да ловят гласове, винят ги техни опоненти. „Иван Иванов, кметски наместник на врачанското село Оходен е в отпуск поради кандидатирането му за кмет от партия „ВМРО-БНД“, като същевременно стои в кметството и агитира за себе си като ползва и служебен ресурс – компютъра в кметството, за лични цели и предизборна агитация“, пише в сигнал на ГЕРБ до общинската избирателна комисия. В резултат била сформирана работна група и пратена на място в кметството, за да провери дали Иванов наистина заобикаля закона от бюрото си. Кметът обаче не бил открит в кабинета, като там бил само заместникът му, който обяснил, че шефът му само е наминал, за да остави документи и в никакъв случай не е извършвал агитация. Поради липсата на доказателства, Иванов не е бил санкциониран.

Подобно обвинение има и срещу кмета на Кюстендил Петър Паунов, който също се състезава за нов мандат. Той използвал кабинета си за завоалирана предизборна агитация, като поканил на пресконференция главния архитект на града, за да разкажат на избирателите какви нови проекти предстои да се осъществят. В Силистра пък БСП са обвинили пресаташето на общината Илияна Пейчева, че използвала служебната мейл листа с журналисти, за да покани медиите на пресконференция на кандидатите на ГЕРБ.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1889 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
boiko -turska kurva

2015.10.06 | 08:06

4
Boiko turzina me izluga i ni prodade na turcite i glavorezite
АТАКА - Лумпен

2015.10.06 | 08:04

2
Волен Сидеров ме излъга! Обеща заплати по 1000 и пенсии по 500 лева. Уж беше против ДПС, а направи коалиция с тях! Няма да гласувам за него вече.
boiko -turska kurva

2015.10.06 | 08:06

3
Boiko turzina me izluga i ni prodade na turcite i glavorezite
MARABA ANADOLSKİ

2015.10.06 | 07:39

1
SOKERESKİ İZBORİ

Добави коментар

Водещи новини