На референдума ще гласуват в 45 държави

  • 05 октомври 2015 21:26

  • 1281
  • 0
На референдума ще гласуват в 45 държави
©

Българите в 45 държави по света ще могат да гласуват на референдума на 25 октомври. Централната избирателна комисия (ЦИК) ще разкрие в тези държави 312 секции. Въпросът, на който ще трябва да отговарят е: дали да се разреши дистанционното гласуване по електронен път или не.

Местата за гласуване извън страната се определят спрямо броя подадени заявления и по предложение на посланици и консули, припомнят от ЦИК, цитирани от "Труд".

Най-много секции зад граница ще има в САЩ, Испания и Германия. За първи път броят на местата за вот в Турция е силно намален - на 25 октомври на референдума в южната ни съседка ще се гласува в 21 секции. На парламентарните избори преди година са се пускали бюлетини на 136 места. От ЦИК разясняват, че редуцирането на секциите в Турция е станало по предложение на изселническите ни организации в Истанбул и Анкара, които са придвижени в дипломатическите ни представителства там. Един от мотивите е, че в южната ни съседка предстоят предсрочни парламентарни избори на 1 ноември, заради което администрацията няма да има възможност за съдействие при провеждане на референдума.

Секции за участие в допитването ще бъдат разкрити в Любляна (Словения), Загреб (Хърватия) и Белград (Сърбия).

По закон и държавата, и политическите партии трябва да осигурят членове на секционните избирателни комисии. До миналата седмица в българската администрация имаше около 400 служители, които желаят да заминат и да работят за провеждането на референдума зад граница. Те обаче няма да могат да гласуват на местните избори у нас, които се провеждат в същия ден. За сметка на това ще получат командировъчни.

Секции в Афганистан, Кабул и Кандахар няма да има. Мотивите са от съображения за повишена опасност за сигурността на гласоподавателите в района. Поради недадено разрешение от приемащата държава в градовете Хам, Аахен и Волдорф в Германия, за които са получени повече от 40 валидни заявления за участие в допитването, също няма да се образуват секции.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини