ЕС готов да обсъди обособяването на буферна зона в Сирия по границата с Турция

  • 05 октомври 2015 18:31

  • 1595
  • 4
ЕС готов да обсъди обособяването на буферна зона в Сирия по границата с Турция
© Getty Images/Guliver

ЕС е готов да обсъди обособяването на буферна зона в Сирия по границата с Турция, но Турция трябва да бъде готова да действа - положението със стотиците хиляди прииждащи през Турция към Европа мигранти трябва да бъде прекратено. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По думите на Туск ЕС не може да се справи сам с бежанските потоци и се нуждае от турската подкрепа. Туск съобщи, че при разговора със своя гост е настоял за спазването на съществуващите договорености, включително на споразумението за реадмисия.
Споразумяхме се, че не може решението в Сирия да бъде намерено, докато оставяме Русия да поразява цели на опозицията срещу Башар Асад. Съгласихме се да се борим с "Ислямска държава" (ИД), добави Туск.

В Турция има близо 2,5 милиона мигранти, 300 000 са от Ирак, а 2,2 милиона са от Сирия, заяви президентът Ердоган. Никога не сме дискриминирали бежанците по вяра и етнос, приели сме всички. Досега сме похарчили 7,5 милиарда долара за справянето с бежанската криза, а от международната общност сме получили 417 милиона долара. Продължаваме да поддържаме политиката на отворените врати, никога не сме изпращали в други държави дошлите в Турция бежанци, допълни президентът. Той отбеляза, че в ЕС засега са пристигнали 250 000 мигранти. По неговите думи от самото начало на сирийската криза Турция е поела тежестта с бежанците от името на международната общност, пише БТА.

Ердоган приравни като терористи ИД, ПКК и Патриотичната демократична партия (ПДП). Според него трите организации работят заедно. Няма "добри" и "лоши" терористи, ПКК и ПДП са като ИД, обобщи турският президент. Турция с решимост води борба срещу терористите от ИД и ПКК, опитваме се да запазим равновесието между сигурността и свободата; не насочваме усилия срещу отделни етноси, целта ни е да пречупим гръбнака на терористите, които посягат и на мирното кюрдско население.

Няма да се откажем от демократичните постижения в Турция от последното десетилетие, допълни президентът. Той призова за съвместна работа с ЕС. Ако искаме да решим бежанската криза, трябва да работим заедно, да обявим защитена от тероризъм зона, както и зона, забранена за полети, посочи той.

Невъзможно е бъдещето на ЕС да се разглежда, без да се взима предвид Турция. Влизането на Турция в ЕС остава стратегически избор, не бива пред него да бъдат поставяни изкуствени политически бариери, преговорният процес трябва да бъде съживен, заяви Реджеп Тайип Ердоган.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1595 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
го6ку

2015.10.09 | 12:12

4
Сети се Мара да се побара.... И къде дремахте досега бе двуполовите радетели за европейски ценности???
Путин

2015.10.09 | 12:12

3
Трайте си, да не пусна Су-шките и да ви осигуря една пепелна зона на границата ЕС-Турция.....
Турски паток

2015.10.06 | 18:36

1
Турция в ЕС , пълна и тотална изолация на пияното изостанало племе !
ludiq

2015.10.06 | 18:36

2
ti si dolen pederas

Добави коментар

Водещи новини