Защо японската мафия якудза не е незаконна?

  • 05 октомври 2015 14:35

  • 4376
  • 1
Защо японската мафия якудза не е незаконна?
©

Yamaguchi-Gumi е една от най-големите и свирепи престъпни организации в света, чиито приходи от наркотици, осигуряване на закрила, лихварство, имотни рекети и дори от японската фондова борса, се оценяват на над 6 млрд. долара годишно.

Тази година, навръх 100-годишнината на организацията, над 2 000 от нейните 23 400 членове се отцепиха, което породи опасения от кръвопролитна война между конкурентни кланове, каквато имаше през 80-те години. Въпреки всичко това, членството в якудза, както е по-известна японската престъпна организация, технически не е незаконно, пише Economist.

За намирането на свърталище на мафиоти е необходимо малко повече от телефонен указател. Най-богатият престъпен синдикат в Токио има офис, закътан в задните улички на лъскавия район Гиндза. Бронзова табелка на входа услужливо отбелязва името Sumiyoshi-kai, друга голяма престъпна организация. Пълноправните членове на организацията имат визитки и се регистрират в полицията. Някои дори имат пенсионни планове. Якудза води началото си от невписващи се в обществото амбулатни търговци и комарджии от периода Едо (1603 – 1868 г.), който се обединява в престъпни банди.

Прочети повече  ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
4376 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2015.10.13 | 00:16

1
Те и наще са отганизирани в парламента, подхвърлят си мандатите като приятели и папкат заедно нан масата

Добави коментар

Водещи новини