Родители: Държавната политика за семействата у нас не е ефективна

  • 05 октомври 2015 13:33

  • 936
  • 0
Родители: Държавната политика за семействата у нас не е ефективна
© Булфото (архив)

91% от родителите, участвали в проучване на БАН, смятат, че държавната политика за семействата у нас не е ефективна, съобщи доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека към БАН, цитирана от БТА.

Тя уточни, че проучването е направено по проект, който цели да стимулира разработването и възприемането на държавна политика, насочена към родителите и семействата, с ясни цели, мерки и дейности във всички области, засягащи детското благосъстояние. Проектът се осъществява от сдружението "Дете и пространство", от Националната мрежа за децата и от Института за изследване на населението и човека към БАН.

В проучването на БАН са участвали родители с едно-две деца, многодетни родители, родители на деца с увреждания, самотно отглеждащи децата си родители и родители от ромската общност. 70 процента от анкетираните са на мнение, че всички деца трябва да получават детски надбавки, независимо от доходите на семействата им. 74 процента от интервюираните родители отхвърлят идеята, че детските надбавки трябва да се получават само от родители със завършено минимум средно образование. По отношение на качеството на предлаганите грижи в държавните детски ясли 32 процента от анкетираните им поставят слаба или средна оценка, а 35 процента - поставят същите оценки на предлаганите грижи в държавните детски градини.

Според проучването българските семейства отделят много разходи за допълнителни уроци и за спортни занимания на своите деца. Изводите са, че проблемът на родителите в по-малките населени места е свързан с ниските им доходи, а на семействата в големите градове - с трудния достъп до детските градини.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
936 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини