77% от българите не са физически активни

  • 05 октомври 2015 12:58

  • 2182
  • 0
77% от българите не са физически активни
© Getty Images/Guliver

280 000 души страдат от затлъстяване в България през 2014 г., а до 2025 г. броят им ще се увеличи до 338 000. Това съобщи доц. Светослав Ханджиев от Българската асоциация за изследване на затлъстяването, предаде Дарик.

По думите му голяма роля и фактор в проблемите с теглото на населението е ниската физическа активност - едва 21 на сто от лицата над 18 години у нас се занимават с физическа активност.

Друга плашеща тенденция - България е на пето място в Европа по отношение на детското затлъстяване, посочи още Светослав Ханджиев.

По думите му за решаването на проблема както с наднорменото тегло, така и с вредните храни е необходим реален контрол при производството на хранителни продукти. Това според Ханджиев трябва да стане не само от страна на институциите, но и с въвеждане на браншови контролни органи, вместо налагане на санкции и данъци.

„Българчетата седят около 25,7 часа пред телевизора на седмица, което значи три до четири часа на ден пред телевизор или компютър. Това е много лош показател. Освен това увеличаването от 5 до 15% през последните 10 години сред децата и юношите на наднорменото тегло и затлъстяването. Друг тревожен факт е, че България е на последно място в ЕС по консумация на мляко и млечни продукти”, обясни доц. Ханджиев.

По думите на мениджъра на инициативи за по-активен живот Ласка Ненова физическата неактивност е по-смъртоносна от тютюнопушенето.

„Над 5,5 часа седене се вижда в над 22% от българите. Над 5,5 часа седене е фактор за причиняване на много медицински заболявания, сред които диабет, сърдечни заболявания, депресии, болки в опорно-двигателния апарат. 77% от българите не са физически активни. Ние зададохме въпрос кои са тези 23% физически активни и се оказа, че това са младите хора от големите градове, с по-висок доход, т.е. една много малка част от нашите съграждани”, обясни тя.

Последните изследвания сочат, че физическата неактивност причинява повече смъртни случаи от тютюнопушенето”, допълни Ненова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини