Тръгнаха глобите за офшорки с ниви в България

  • 05 октомври 2015 11:32

  • 2211
  • 2
Тръгнаха глобите за офшорки с ниви в България
© Булфото

На 1 октомври започват да се прилагат имуществени санкции спрямо офшорни фирми, които притежават земеделски земи у нас в нарушение на действащия Закон за собствеността и ползването на земеделските земи.

Срокът изтичаше на 1 май, но през пролетта депутатите подкрепиха законопроекта на Румен Христов от Реформаторския блок, глобите да влязат в сила не от 1 май, а от 1 октомври. Удължаването се налагало заради невъзможността големите компании да продадат притежаваните от тях земеделски земи до 1 май, след което следва да бъдат глобявани с крупни суми. В същото време 1 октомври е краят на текущата и началото на новата стопанска година, което ще позволи на тези дружества да планират своята работа, мотивира се тогава вносителят.

Първоначалната глоба е по 100 лева на декар. Ако нарушението не бъде отстранено, след три месеца глобата се утроява и става 300 лева на декар. Забраната на лица извън ЕС и от офшорни зони да придобиват ниви беше въведена през миналата година, но до този момент нямаше санкции.

През април, когато се приемаха поправките в закона, депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова съобщи по време на заседание на земеделската комисия, че 800 000 дка земя у нас се притежават от офшорни дружества. Приетата забрана обаче не важи за публичните дружества, които се търгуват на борсата.

По закон нарушенията се установяват от областните управители или ако е за земи от общинския поземлен фонд - от кметовете. Областните управители и кметовете трябва да налагат и глобите.

Последвайте канала на

Novini.bg
2211 2

Коментари 2

Добави коментар
geroi ot nivata

2015.10.11 | 16:43

2
trqbva da ima kontrol, inache vseki shte si pravi kakvoto si iska v taq durjava!
геша

2015.10.11 | 16:43

1
аре стига са ни пазарували чужденци, че ше си купят държавата след малко

Добави коментар

Водещи новини