С помощ от Швейцария разширяваме два приюта за жертви на трафик на хора (видео)

  • 05 октомври 2015 11:21

  • 1454
  • 1
С помощ от Швейцария разширяваме два приюта за жертви на трафик на хора (видео)
© Булфото

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 и посланикът на Швейцария в София Денис Кнобел подписаха днес в МС споразумение за изпълнение тригодишен българо-швейцарски проект за предотвратяване трафика на хора от България и реинтеграция на жертвите, предаде БТА.

Проектът, на стойност 1, 5 млн. лева, предвижда разширяването на два приюта за жертви на трафик и предоставяне на медицинска, психологическа и правна помощ. Той е част от съвместна програма на стойност 2. 239 млн. швейцарски франка. Предвижда се подобряване на работата за идентифициране и реинтегриране на жертвите, както и предотвратяване на повторното им участие в трафика на хора. Двата приюта, за възрастни и за деца, са в София.

Изпълняваме важна политика, защото България се явява държава, източник на жертви на трафик, а и защото имаме уязвими страни. В този сложен за Европа момент, бихме могили да пропуснем тези хора, но не бива, защото трафикът на хора сега е съвременното робство. Имаме силна воля да се справим с това предизвикателство, с общи усилия, посочи Кунева.

Важно е сътрудничеството и с неправителствените организации като фондация "Анимус" и на Международната организация за миграция, защото и двете ще изпълняват компоненти от този проект, каза посланик Кнобел. Ние вече си сътрудничим с Главната прокуратура, Министерството на правосъдието и МВР, допълни той. Този всеобхватен подход е типичен за нас, ние имаме дългосрочни ангажименти и искаме да видим на практика конкретни проекти и конкретни резултати, подчерта Кнобел. Убедени сме, че тези проекти са от взаимна полза, защото България е третата страна като източник на хора, жертва на трафик в Швейцария и на второ място в тази класация в ЕС, допълни Кнобел. Ние показваме, че сме силно ангажиране за по-нататъшно засилване на сътрудничеството в трафика на хора, каза посланикът. Насоките на нашата работа са превенция, връщане в страната и защита на жертвите, посочи той.

Трафик на хора е имало и преди тази криза, това е доходоносен бизнес от 32 милиарда долара в световен мащаб годишно. Факт е, че при бежанската вълна, той се засили. Това са пари, които унищожават хора, каза Кунева. Една жертва на трафик носи дългосрочен приход, докато каналджийството носи еднократна печалба. Радвам се че Наказателния кодекс вече наказва сериозно каналджийството, наказанията за трафик на хора вече ги имаше, посочи Кунева.

За решаването на кризата в Сирия България говори през една по-голяма сила като ЕС, каза Кунева. За нас е важно да има международна коалиция с участието на ЕС, да се запазят човешките права, а мястото на сирийския президент, заради когото част от сирийците, са бежанци, е част от решаването на този проблем, допълни тя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.05 | 20:18

1
А ЗА БЪЛГАРИТЕ КОГА ЩЕ НАПРАВИТЕ НЕЩО МАМИЦАТА ВИ МРЪСНА КРАДЛИВА И ПРОДАЖНА?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини