Хранителният бранш предлага един оператор на храни да има право да дарява храни

  • 05 октомври 2015 10:04

  • 1139
  • 0
Хранителният бранш предлага един оператор на храни да има право да дарява храни
© Getty Images/Guliver

Браншови организации от хранителната индустрия и Българската стопанска камара настояват за данъчни облекчения при даряване на хранителни стоки.

Изчисления на Българската хранителна банка показват, че количеството храна, което ежегодно се унищожава в България, би могло да изхрани българите, живеещи под прага на бедност за период от година и половина.

В предаването „Преди всички“ по БНР Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите посочи, че според официалните данни около 650 хиляди тона годишно се бракуват поради изтекъл срок на годност.

"Храните, които се бракуват поради изтекъл срок на годност, трябва да бъдат унищожени, а за това унищожение се правят допълнителни разходи. За тези храни не се дължи ДДС. Ако един оператор на храни, обаче, бил той производител или търговец, това много повече касае търговците пряко и косвено производителите, дари такава храна той дължи ДДС към държавния бюджет. Поради това, че ДДС е 20%, а разходите за унищожаване на тази храна са далеч под 20%, затова и в двата случая операторът с храни не реализира приход", обясни Вътев.

Според него търговците имат по-голяма изгода да унищожат храната, отколкото да я дарят, защото не получават нищо в замяна.

"Опасенията на финансовия министър са да не се превърне в масова спекула даряването на храни и те са основателни. Затова във всички страни по света, където оперира хранителна банка, има лимит на обема, който един оператор с храни има право да дари", посочи Кирил Вътев.

Предложението на хранителния бранш е един оператор на храни да има право да дарява храни в размер до 0.5% от годишния оборот.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1139 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини