Роженската обсерватория събра 24 000 лева в интернет за 11 дни

  • 05 октомври 2015 08:28

  • 2270
  • 1
Роженската обсерватория събра 24 000 лева в интернет за 11 дни
© Булфото (архив)

Над 24 000 лева са събрани от дарения за закупуването на генератор за Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

"Около 40 000 лева са необходими, за да го закупим. Той ще ни захранва с електричество, когато през зимата нямаме ток заради бедствие, обяснява шефът на обсерваторията д-р Никола Петров.

Генераторът ще бъде втора ръка, а за доставката и монтажа му ще са необходими още средства, уточняват учените. До момента средства са дарили 397 човека, пише в. "Телеграф".

Месец след като обсерваторията обяви, че може да затвори заради хроничен недостиг на около 260 000 лева, който ги застига в края на всяка година, дарители събрали 5 хиляди лева. Обсерваторията се нуждае от 20 и 25 хиляди лева на месец само за ток през зимата. Според шефа й обаче основните дейности и харчове на един научен обект не трябва да се издържат от дарения. "Хората вече са дали своите данъци, за да имаме образование и наука и в момента да издържаме обсерваторията от техни дарения за мен е абсолютно несериозно, категоричен е Петров.

Астрономите обясниха, че и тази година са закърпили положението, но генерално решение на финансовия проблем няма. "Сключихме договор с екоминистерството за изпълнение на проект за 150 000 лева за оценка за замърсеността на атмосферата. Това ще ни даде глътка въздух."

Обсерваторията не е ремонтирана, откакто е построена. Сградата, която се руши, е потенциално опасна дори за живота на хората. Трябва да се направи изолация, да се смени дограмата, трябва и централно парно.

"Средствата са големи, но след това ще им възвращаемост. Това ще доведе до възможността обсерваторията целогодишно да посреща туристи в това число школи за обучение на студенти от чужбина", обясни шефът й.

Сега 15 хиляди души годишно минават през Рожен. "Само за два месеца от средата на юли до средата на септември имаме 10 000 посетители, от които сме получили 20 000 лв за входна такса", уточнява той. Посещенията там през зимата обаче са проблем заради липсата на нормален път. Затова друг техен план е да се сдобият и със снегопочистваща машина.

Всеки, който желае да помогне на българските астрономи с дарение за генератора, може да го направи на сайта indiegogo.com.

Последвайте канала на

Novini.bg
2270 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.05 | 10:23

1
рам и позор за правителството ! строят спортни зали за стотици милиони в които да се пропяват чалгаджийките , а за наука пари няма . пари за най-голямата обсерватория на балканите НЯМА ! и това е защото при строеж на зала работят тяхни фирми под прекритие и се краде като за последно ! какво да откраднат от една обсерватория - телескопа ли ??? освен това с чалгата в една зала можеш да изпростееш няколко хиляди души на веднаж . а в обсерваторияте се гради наука , което не е добре за властта . простия човек е беден , а бедния в комбинация с простия се манипулира най-лесно ,особено по избори ! това си е цяла наука за която наистина се хвърлят реални пати вече 25 години !

Добави коментар

Водещи новини