ЕП гласува 6,4 млн. евро за България заради зимните наводнения

  • 05 октомври 2015 07:08

  • 906
  • 0
ЕП гласува 6,4 млн. евро за България заради зимните наводнения
© gettyimages

Европейският парламент ще гласува утре отпускането на 6 377 815 евро за преодоляване на щетите от тежките дъждове и наводнения през януари-февруари тази година в Североизточна България. Това се посочва в дневния ред на започващата тази вечер сесия в Страсбург.

Отбелязва се, че според българските власти общите преки щети са за 243,3 млн. евро, съизмерими с 0,622 на сто от брутния национален доход. Финансовата помощ от ЕС може да се използва само за покриване на основните спешни действия и дейности по възстановяване. Разходите за основни неотложни действия се оценяват от българските власти на 239,23 милиона евро. Щетите върху частно имущество до голяма степен не са включени в посочената сума. Европейската комисия е платила предварително 637 782 евро. Сумата вече е похарчена за спешно възстановяване на транспортна инфраструктура, дренажи, за инфраструктура за безопасност и за предпазна инфраструктура, се отбелязва в доклада по случая.

Утре евродепутатите ще обсъдят темата за бежанците и имигрантите. Очаква се те да се произнесат по одобрените квоти за разселването на имигрантите в ЕС, както и за мерките за помощ на държави извън Общността, приели избягали от войната сирийци. Дневният ред включва дебати по положението в Либия.

В сряда ЕП ще обсъди положението в Сирия и в Турция. Евродепутатите ще се произнесат и по въпроса за разширяването на газопровода "Северен поток" с оглед на последиците за европейския енергиен съюз и сигурността на доставките на газ за ЕС.

Сред акцентите в предстоящата сесия е посещението в ЕП в сряда на канцлера на Германия Ангела Меркел и на президента на Франция Франсоа Оланд. За последен път ръководителите на Германия и на Франция са говорили пред ЕП през 1989 г., когато в пленарната зала слова произнесоха канцлерът Хелмут Кол и президентът Франсоа Митеран. Съвместното посещение на Меркел и Оланд на 7 октомври бележи 26 години от падането на Берлинската стена.

В сряда пред ЕП ще говори и испанският крал Фелипе Шести. Това ще бъде второто му посещение в институцията, откакто се възкачи на престола през юни миналата година. Неговият баща Хуан Карлос посети ЕП два пъти - през 1986 г., месеци след присъединяването на Испания към Европейската икономическа общност, както и през 1998 година.

Последвайте канала на

БТА
906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини