Магистратите тихомълком си гласували увеличения на заплатите, Горанов не позволил

  • 04 октомври 2015 20:51

  • 3918
  • 7
Магистратите тихомълком си гласували увеличения на заплатите, Горанов не позволил
© Булфото

Висшият съдебен съвет без много шум гласувал на 17 септември скок на максималните заплати на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от 1 ноември 2015 г. Според цифрите Темида очаква от бюджета за тази година още 6-7 млн. лв., а за следващата - 45,1 млн. лв. допълнително, за да бъде гарантиран скокът на заплатите, пише в. "24 часа".

На 2 октомври финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва изпратил възпитано, но изключително хладно писмо с послание, че очаква ВСС да преразгледа и преосмисли решението си, потвърди член на ВСС, цитиран от изданието. От написаното става ясно, че заплатите на всички държавни служители у нас през 2015 г. са били орязани с 10%. Този подход не е бил приложен обаче единствено за служителите на Народното събрание и на съдебната власт.

В писмото на министър Горанов се напомняло, че като член на Европейския съюз България е поела ангажимент за строга финансова дисциплина. Затова вдигането на заплатите в съдебната система предполагало намаляване на бюджетните разходи в други пера - здравеопазване, образование, социални дейности.

В писмото си Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва направил любезен паралел на правата на заетите в публичния сектор и привилегиите на служителите на Темида. Той напомнял, че само в съдебната власт продължавали да съществуват форми на допълнителни възнаграждения и различни плащания за администрацията.

За разлика от останалите държавни служители в България съдии, прокурори, следователи все още получавали допълнително възнаграждение за продължителна работа, което на практика натоварвало всяка година бюджета. По-благоприятни били условията при прекратяване на договорните отношения и при пенсиониране, както и платеният годишен отпуск.

Източници от съдебната система обясняват тези привилегии за високите заплати на магистратите с факта, че нямат право да работят нищо друго и за да не бъдат изкушавани. Заплатите им зависели от това на какво ниво в съдебната система работят.

Максималното основно възнаграждение на съдиите и прокурорите на районно ниво е около 1600 лв. На окръжно ниво то е близо 2150 лв., на апелативно - около 2550 лв., а на върховно - около 3100 лв.

Върху основната си заплата съдиите, прокурорите и следователите получават допълнително възнаграждение за продължителна работа като магистрати - в размер на 2% за всяка година трудов стаж. Съдебният закон поставя ограничение - максимумът е 40%. На всички магистрати се изплащат всяка година средства за тога или облекло в размер две средномесечни заплати на заетите лица в бюджетната сфера.

При напускане на Темида съдия, прокурор и следовател със стаж над 10 г. получават еднократно обезщетение - толкова брутни заплати, колкото прослужени години имат в Темида, но не повече от 20.

Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва напомнял в писмото си до ВСС, че освен за заплати трябвало да се мисли и за реформа в съдебната система, каквато цел била заложена от приетата от парламента актуализирана стратегия. Министърът напомня, че е била заложена реформа в съдебната карта на районните съдилища, която очевидно предвижда тези, които не са натоварени, да бъдат затворени. Ако тази карта обаче бъде направена, това щяло да подпомогне процеса на преразпределение на средства.

Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва с ясни думи обяснява, че в следващия тригодишен период без реформи няма да има пари за актуализиране на заплатите в съдебната система.

Последвайте канала на

3918 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ХЙУ

2015.10.08 | 21:10

6
Мамка ви и гниди ненаядени!

2015.10.08 | 21:10

7
Какви ти гниди.Те направо смучещи въшки.Бавят дела с години до изтичане на срока им.Гледат те в ръцете като отиваш при тях.Пладнешки съдебни разбойници, вземете и 15 -ста заплата.Насерете се!
Росина

2015.10.08 | 21:10

5
Не мога да разбера тези от Съд.система в друга държава ли живеят,нестига че са корумпирани,нестига че не правят реформи,нестига че работата им е под всякаква критика ами на всичката тази помия имат наглоста да си увеличават заплатите.Направо не ми си живее в такава несправедлива и уродлива държава,нямам изобщо самочувствие да продължа да живея тук.То бива ,бива ама чак пък такива тепегьози от хора коити смяташ за умни да вършат простотии не съм и предполагала.
Помнете Библията

2015.10.07 | 12:05

3
Скоро, много скоро..третата световна чука на вратата.

2015.10.07 | 12:05

4
При нас беднотията ще започни четвъртата!
Я?

2015.10.07 | 12:04

2
НА ДВА КРАКА КЪРЛЕЖИ И КАПУШИ
FM

2015.10.06 | 18:19

1
Бития и е(в)ания, насита нямат. И целия да е вътре, те ще искат още.

Добави коментар

Водещи новини