Обама обеща пълно разследване на бомбардировката в Кундуз

  • 04 октомври 2015 18:54

  • 2485
  • 9
Обама обеща пълно разследване на бомбардировката в Кундуз
© Gettyimages/Gulliver

Служителите на международната организация "Лекари без граници" се изтеглиха от северния афганистански град Кундуз след въздушния удар, при който бе разрушена болница на организацията и загинаха десетки. "Лекари без граници" отхвърлиха обвиненията, че талибански бойци са обстрелвали от болницата афганистанските и натовските сили преди въздушния удар, съобщи БНР.

Американският президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият заяви, че няма да дава оценка на бомбардировката в афганистанския град Кундуз, преди да се произнесат следователите на Пентагона. В изявление на Белия дом се посочва, че американското министерство на отбраната е започнало разследване на бомбардировката.

37 души бяха ранени, припомня "Франс прес". Върховният комисар на ООН за човешките права Заид ал Хусейн заяви, че въздушният удар по болницата може да се разглежда като военно престъпление, ако правосъдието прецени, че той е бил умишлен. ООН осъди бомбардировката като трагична, непростима и вероятно криминална.

Кристофър Стоукс - генерален секретар на "Лекари без граници" заяви, че от организацията са предупредили многократно съюзническото командване да преустанови ударите, но те са продължили.

"Това наистина е фрапиращо нарушение на хуманитарните закони. Изпратихме координатите на болницата на всички страни в конфликта - в Кабул, във Вашингтон и дори на афганистанската опозиция, така че никой не може да твърди, че не е знаел за какво служи сградата", изтъкна Стоукс.

Американските военни признават, че при атака срещу талибаните в Кундуз може да са били предизвикани неволно цивилни жертви, съобщава Би Би Си.

По-рано днес хуманитарната организация "Лекари без граници" призова независима международна структура да разследва въздушния удар, нанесен вчера, както изглежда от оглавяваната от САЩ коалиция в Афганистан, по нейната болница в Кундуз, предаде Ройтерс.

Благотворителната група даде да се разбере в изявление, че не може да разчита на разследването, започнато от американските въоръжени сили. При ясната презумпция, че е било извършено военно престъпление, ние искаме пълно и прозрачно разследване на случая от независим международен орган, призова "Лекари без граници".

Благотворителната група съобщи, че по последни данни броят на убитите при въздушния удар по болницата се е увеличил до 22.

Оглавяваната от Съединените щати международна коалиция в Афганистан изрази очакване предварителното разследване на въздушния удар по болница в северния град Кундуз вчера да приключи до дни.

Последвайте канала на

2485 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Бог да ни пази от приятели.

2015.12.27 | 11:39

9
Обвиняваха руснаците че бомбандират умерената опозиция ,а се оказа че американците бомбандират хуманитарната демокрация но няма да се сърдим разследването ще го определи като : " приятелски огън " понятие много популярно в последните години .

2015.12.07 | 12:37

8
има закон който пази американски воени извършили престъплени извън САЩ от 1947 .Сенатор Макартър през 1947 прокарва закон който пази воените от преследване независимо от престъплението.
ТЪПОТО

2015.10.07 | 04:49

7
БОГ ДА ПРОСТИ УБИТИТЕ . АМЕРИКАНЕЦ ВИНОВЕН НЯМА
ПАЛЕСТИНА

2015.10.07 | 04:49

5
Ще дойде време разделно и за тях ФАШИСТИ гадни.

2015.10.07 | 04:49

6
Запада върви към социализъм. Затова е зле. Меркел е бивша социалистка, а в америка пласират цензура по-лоша от тази в съветския съюз. Ако бяха фашаги сега нямаше да са пред криза.

2015.10.07 | 04:48

4
На САЩ е мъчно,че изтърват позиции в света?Ами сега?Къде ще продаваме оръжието си?Къде да правим конфликти, като руснаците бият нашите "братя" от ИД ? Чака ги глад, както правеха навсякъде!
Бг

2015.10.07 | 04:48

3
Ако бяха руснаци бомбандирали заглавието щеше да "Руските бомбандировки над болница "

2015.10.07 | 00:48

2
:D :D :D Подсъдимият сам си е съдия :D :D :D

2015.10.05 | 13:16

1
E i?

Добави коментар

Водещи новини