Плевнелиев: Спазвайте вече взетите решения на КСНС и се откажете от излишно политиканстване

  • 04 октомври 2015 17:01

  • 2076
  • 11
Плевнелиев: Спазвайте вече взетите решения на КСНС и се откажете от излишно политиканстване
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното отказва да свика Консултативен съвет по национална сигурност, какъвто бяха изискали от опозицията по повод бежанската криза и охраната на въздушните ни граници.

В отворено писмо до медиите от прессекретариата на Плевнелиев призоваха да се спазват вече взетите решения на Съвета през 2013 и по-рано тази година за бежанската криза и за армията.

Вижте пълния текст на съобщението:

Във връзка с бежанската криза държавният глава свика КСНС на 20 ноември 2013 г., като тогава решенията бяха взети с пълно политическо съгласие. Членовете на КСНС се обединиха около позицията, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект. Консултативният съвет изиска от Министерския съвет да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация и да отчита периодично изпълнението му. Всички политически партии и институции се ангажираха да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделение в обществото, както и да осигурят съответната законодателна и ресурсна подкрепа на компетентните институции. Политическите партии решиха всички институции активно да работят за постигане на единно европейско решение за общи действия във връзка с миграционната криза. Държавният глава счита, че по тази тема решенията на КСНС са актуални. Като благодари на политическите партии за постигнатото пълно политическо съгласие, държавният глава очаква изпълнение на взетите решения, а не излишно политизиране в предизборна обстановка.

Президентът свика заседание на КСНС по проблемите и перспективите пред българските Въоръжени сили на 27 април 2015 г. На заседанието беше постигнато широко политическото съгласие, с изключение на БСП и „Атака“, като бяха взети следните решения:

1. Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“. На основа на приетата Програма, Министерски съвет да разработи нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България“.

2. Изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.

3. Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.

Към днешна дата „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“ е приета от Министерския съвет и президентът очаква в най-скоро време да бъде внесена за разглеждане и приемане от парламента. Държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в планирането и приемането на бюджет 2016 да бъде изпълнено решението на КСНС за ненамаляване на бюджета за отбраната като процент от БВП спрямо бюджет 2014 г., т.е. минимум 1.33% от БВП за отбрана за 2016 г. Президентът очаква да бъде спазено и решението на КСНС, че бъдещите инвестиции в отбранителните способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО.

Държавният глава настоява да бъдат спазени решенията на КСНС както по отношение на бежанската криза, така и по отношение на проблемите в армията. Президентът призовава политическите партии да покажат институционална култура, спазвайки вече взетите решения на КСНС и да се откажат от излишно политиканстване по отношение на армията и сектор „сигурност“ като цяло. Държавният глава настоява армията да не се използва за предизборни цели и да бъде оставена спокойно да планира и повишава бойните си способности, като й се осигури съответният ресурс за това, на база на взетите решения на КСНС.

Президентът приканва политическите сили да се концентрират върху смислени и работещи предизборни послания, да поемат ясни ангажименти към гражданите и да работят за изпълнението на дадените обещания. Държавният глава, по своя преценка, ще проведе разговори с представители на парламентарно представени политически сили. Както и досега, държавният глава няма да допусне излишно политизиране на най-висшия орган по сигурността в страната, какъвто е КСНС, още повече в предизборна обстановка.

Последвайте канала на

2076 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2015.10.09 | 12:35

11
АРТИСТ

2015.10.09 | 12:35

10
Мухльо.

2015.10.09 | 12:35

9
тоя простак говори за излишно политиканстване майко мила жива да не бях абе боклук ти си срам и позор за цяла България бе ти ли говориш за излишно политиканстване?
НАРОДЕН

2015.10.09 | 12:35

8
ТОВА МОМЧЕ НЕ ЧУВА ЛИ НЕ ВИЖДА ЛИ НА ЛУД ЛИ СЕ ПРАЙ.ДА МИНЕ ПЕШ ПРЕЗ СОФИЯ БЕЛКИМ ПОИЗВЕТРЯ.ВЕЧЕ ХЕПТЕН СЕ РАЗСМЪДЯ.

2015.10.09 | 12:35

7
Путин ще ти разцепи анала
Nie

2015.10.09 | 12:35

6
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТЪТ Е НЕПОДГОТВЕН ИЛИ ЗАБЛУЖДАВАН ОТ ПРИБЛИЖЕНИТЕ СИ. АКО Е ВТОРОТО, ТО БИХ КАЗАЛ ЧЕ СЪВЕТНИЦИТЕ МУ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЛАБИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ВЪПРОСИТЕ НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК И СЕВЕРНА АФРИКА.

2015.10.09 | 12:35

5
червей
route666

2015.10.09 | 12:35

4
народен съд за убийците на българската нация

2015.10.09 | 12:35

3
Надрусан с хероин боклук

2015.10.09 | 12:35

2
Росене... много охлюви има по тая България и ти си един от тях

Добави коментар

Водещи новини