Страните от външната граница на ЕС да нямат квоти за бежанците, иска Йотова

  • 03 октомври 2015 16:02

  • 2122
  • 5
Страните от външната граница на ЕС да нямат квоти за бежанците, иска Йотова
© Булфото

Всички страни от външната граница на ЕС, които в момента търпят миграционен натиск (включително и България), трябва да бъдат извадени в отделна група и да не получават нови квотни разпределения за бежанци на своя територия.

Това заяви евродепутатът Илияна Йотова, която присъства на организираната в с. Момчиловци конференция на тема "Кризата с бежанците - има ли риск за етнокултурния модел в Европа?".

В дискусията участват политици и представители на научната общност, разглеждайки темата с бежанците от исторически, политологичен, политически и интеграционен аспект.

Събитията не само в България и в ЕС, но и в региона показват, че решенията, които са се вземали, съобразявани единствено с мултикултурализма, не доведоха до очакваните "розови" резултати нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план, коментира проф. Румяна Михнева, цитирана от БТА.

Българското правителство не защити достатъчно интереса на страната, приемайки факта за нова бежанска квота за следващите две години, заяви Илиана Йотова.

Тя смята, че Европа трябва да има по-категорични и реални решения по проблема. По-сериозно да се намесва като световен лидер в конфликтите в страните, от които идват бежанците, тези "горещи точки" да се изграждат повече там, отколкото когато дойдат на европейска земя, препоръчва евродепутатът.

Според Илиана Йотова е крайно време да се мисли за обща охрана на европейските граници и обща гранична полиция. На масата на тази проблематика в Европа България трябва да заяви своето място, каза Йотова.

Тя допълни, че от идната седмица в ЕП и в Комисията по вътрешна сигурност, правосъдие и човешки права започва работа по т. нар. постоянен механизъм за разпределение на бежанците. Това е изключително сериозна политика, много рискова, вероятно ще има много конфликтни точки в нея, много надскачане между държавите-членки, прогнозира Илиана Йотова.

Според нея трябва да свикнем с мисълта, че една не малка част от пребиваващите в момента у нас бежанци ще останат в България.
Представители на научната мисъл и политици обсъждаха на конференцията проблемите около интеграцията на бежанците, както и темата за страховете на Балканите и България във връзка с бежанската вълна.

Последвайте канала на

2122 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
СБОГОМ ТУРСКИ КУPBИ ОТ ГЕРБ

2015.10.05 | 15:30

5
Йотова, а как Тиквата ще изпълни волята на черната маймуна Обама?

2015.10.05 | 15:30

4
Искала тя... колкото Борисов не искаше бежанци,а предложи България за гореща точка.
Баш гювендията

2015.10.05 | 15:30

3
Много рязани ще паднат убити в Сирия , а можех да им прибера парите !
Джани

2015.10.05 | 15:29

1
Правилно! Защо България трябва да е подложена все между шамарите!

2015.10.05 | 15:29

2
браво, вампир, права си !!!

Добави коментар

Водещи новини