Сондата Rosetta изследва тъмната страна на кометата 67Р

  • 03 октомври 2015 06:56

  • 2604
  • 0
Сондата Rosetta изследва тъмната страна на кометата 67Р
© Getty Images

За пръв път сондата Rosetta на Европейската космическа агенция (ЕКА) изследва тъмния южен полюс на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, пише MailOnline, цитиран от "Фокус".

Изображенията, изпратени от космическия апарат, който обикаля кометата, намираща се на почти 270 милиона километра от Земята, разкриват пейзаж, напълно различен от останалата част на леденото небесно тяло. Докато светлата част на кометата е покрита с прах и камъчета, които се заледяват за кратко през нощта, този регион има постоянен леден слой на повърхността си. По думите на д-р Матю Чукрун, планетарен учен от американската Национална космическа агенция (NASA), южният полюс на кометата е толкова студен, че голяма част от инструментите на Rosetta не са били в състояние да отчетат каквито и да било измервания. Температурите на тъмния южен полюс са сред най-ниските в Слънчевата система, варирайки между 25 и 50 градуса над абсолютната нула, която се приема за възможно най-ниската температура и е минус 273 градуса по Целзий.

„Гмурвайки“ се във вечната тъмнина, сондата не е могла да различи формите на повърхността с инструментите си за видима и инфрачервена светлина, както и с инструмента си за термални изображения. Д-р Чукрун посочва, че микровълновият инструмент на Rosetta, наречен Miro, все пак е успял да събере данни от замръзната част на кометата.

“Наблюдавахме тъмната страна на кометата с Miro многократно след пристигането на Rosetta до 67Р/Чурюмов-Герасименко и тези уникални данни ни показват нещо изключително интригуващо за материала под повърхността”, казва ученият. “Изненадващо термичните и електрични характеристики в района на южния полюс на кометата са съвсем различни от установеното на други места в ядрото. Изглежда, че или материала на повърхността, или материала на няколко десетки сантиметра под нея е изключително прозрачен и вероятно се състои най-вече от воден лед или замръзнал въглероден двуокис.”

Rosetta вече промени схващанията на изследователите за кометите в нашата Слънчева система и за начина им на формиране. 67Р, която има странната форма на гумено пате, вероятно се е образувала, когато две по-малки комети са се сблъскали, създавайки две различими части, оприличавани на глава и тяло. Учените откриха още, че кометата има уникален воден цикъл, при който през деня от повърхността й излизат струи пара, а през нощта се формира тънък леден пласт.

Кометата има неравномерни сезони. Докато на северното й полукълбо лятото продължава 5.5 години, южното полукълбо е потопено в дълга, тъмна и ледовита зима. Все пак няколко месеца преди кометата да достигне перихелия си - най-близката точка до Слънцето, на южното полукълбо настъпва кратко и горещо лято. Учените предполагат, че по време на това кратко лято се формира дебелият леден слой там.

Последвайте канала на

Novini.bg
2604 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини