Парламентът прие на второ четене промени в Закона за убежището и бежанците

  • 02 октомври 2015 13:43

  • 1802
  • 0
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за убежището и бежанците
© Булфото

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за убежището и бежанците. Промените са с цел транспониране в българското законодателство на европейски директиви. Въвежда се понятието "международна закрила", което включва статут на бежанец и хуманитарен статут.

В закона беше записано, че закрилата, която Република България предоставя на чужденци, включва убежище, международна закрила и временна закрила. Временната закрила ще се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на съответната държава или в отделен район от нея, и които не могат по тези причини да се завърнат там. Министерският съвет ще предоставя временна закрила, въведена с решение на Съвета на Европейския съюз. Срокът й също ще бъде определен с решение на Съвета.

В закона беше записано още, че чужденец, търсещ закрила, има право на достъп до пазара на труда, ако производството не приключи до три месеца от подаването на молбата му за международна закрила поради независещи от него причини. Депутати от Патриотичния фронт и "Атака" възразиха срещу това право, пише БТА.

Според приетите текстове на чужденците с предоставено убежище или международна закрила ще се предлага сключване на споразумение за интеграция, в което ще се определят техните права и задължения, както и тези на съответните държавни или общински органи.

При получаване на молба от чужденец за предоставяне на закрила компетентните органи задължително ще трябва да изискват писмено становище от държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини