Двама са кандидатите за администриране на регистър на домейн на кирилица ".бг"

  • 01 октомври 2015 14:35

  • 1404
  • 0
Двама са кандидатите за администриране на регистър на домейн на кирилица ".бг"
© Getty Images/Guliver

Кандидати за администриране на регистър на домейн на кирилица ".бг" са "Имена бг" АД и сдружение Български домейн регистър, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Комисия от експерти има срок от 30 работни дни да разгледа предложенията. Офертите ще бъдат оценявани от представители на МТИТС, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", "Информационно обслужване" АД и Българската изследователска и образователна мрежа.

Избраният кандидат представен на Службата за присвояване на имена и адреси в Интернет (IANA), която е част от Световната корпорация на интернет имената и адресите (ICANN).

Изборът на регистратор на интернет имената на национален език е финалната фаза на петгодишните усилия на страната ни да има интернет имена на родната азбука, казал по време на отварянето на офертите председателят на комисията за оценка Христо Христов. Той е припомнил, че след като през октомври 2014 година България получи "зелена светлина" да регистрира символите ".бг", бяха приети методика и принципи на работа на организацията, която ще създаде и управлява регистъра на бъдещите домейни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини