Правят туристическа атракция археологическия комплекс в "Славната канара"

  • 01 октомври 2015 14:06

  • 1332
  • 0
Правят туристическа атракция археологическия комплекс в "Славната канара"
© Булфото (архив)

Археологическият комплекс в местността "Славната канара" в община Добричка ще бъде реставриран, а до близкия скален скит ще бъде прокаран въжен лифт.

Това предвижда проект за популяризиране на историческото наследство в трансграничния регион Добрич-Констанца, депозиран вече от областната управа по новата програма "INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020г", съобщи пресцентърът на областната администрация.

Укрепеният комплекс е сред най-старите манастири в Източната Римска империя, възникнал на територията на древно селище. По-късно е използван като укрепен център на Първата българска държава. При археологически проучвания през миналото лято в "Славната канара" бе открито църковно съкровище от 1200 монети на императорите Юстиниян Велики и Юстин I.

Експедицията откри и други ценни находки - римски мечове, посребрен колан, старобългарски землянки, разкрита бе втора порта на крепостта, посочват археолозите.

Живописната местност, която изобилства с археологическки паметници, привлича ценители на старините и природата. Много клубове проявяват интерес към естествения декор за исторически възстановки. Местността е и сцена на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа", записан в националния културен календар.

Тези дадености са отлична перспектива за превръщането на археологическия комплекс в туристическа атракция, отбелязват от областната управа.

Префектурата на окръг Констанца, Музеят за национална история и археология в румънския град, Регионалният исторически музей в Добрич са сред партньорите на областната управа в инициативата.

Последвайте канала на

1332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини