Откриха изложба за Казахското ханство

  • 01 октомври 2015 12:47

  • 1210
  • 1
Откриха изложба за Казахското ханство
© Gettyimages/Gulliver

Фотоизложба, посветена на 550-годишнината от създаването на Казахското ханство, бе открита в 11,00 часа днес в зала „22 септември" в Благоевград. Експозицията е под надслов "Ехото на Великата степ", съобщава Стандарт.

Подредени са картини с дълбоко съдържание, които разкриват широкия диапазон на мислите и усещанията на съвременния човек, стремящ се да осмисли националната идентичност и историческа памет. Минало и настояще са преплетени в едно. Казахското ханство е създадено през 1465 година от султаните Джанибек и Керей. Султан Керей става и първи казахски хан. Изграждането на младата държава определено не е лесна задача. То е белязано и с непрекъсната борба, с търсене на националната идентичност. През 2010 г. в столицата на Казахстан Астана е открит величествен паметник на създателите на Казахското ханство Керей и Джанибек. Монументалната композиция, посветена на великите ханове и символизираща зараждането на новата държава, е с височина 12 метра. Паметникът е открит от президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

През октомври 2014 година в Благоевград беше открито Почетно консулство на Република Казахстан като знак на установените добри взаимоотношения между Благоевград и една от най-големите държави в света. По този начин ще се подпомогнат бъдещи съвместни проекти в областта на бизнеса, културата и туризма.

Последвайте канала на

1210 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.01 | 13:22

1
Тези са от волжските българи,обособили собствено ханство.След нахлуването на монголите и разделянето на българите на няколко части,една част от тях се обособява в Казанското царство.

Добави коментар

Водещи новини