По-евтин природен газ и парно от днес

  • 01 октомври 2015 09:06

  • 1725
  • 0
По-евтин природен газ и парно от днес
© Getty Images/Guliver

От днес цената на топлоенергията в София ще бъде намалена с 4,3 на сто, според вчерашното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

В Пловдив ще има поскъпване на парното и топлата вода с 0,7 на сто. Поевтиняването в други градове също ще е ограничено, въпреки че природният газ поевтинява с цели 14 на сто.

Според енергийния експерт Валентин Терзийски обаче решението на регулатора е обективно. "Ако нямаше други изменения в нормативната уредба и в икономическите условия, при които работят дружествата от сектора – да, би могло да има по-голямо намаление – съответно на топлинната енергия близо от 30 процента на газа. Тъй като в същото време бяха предприети мерки по промяна на законодателната рамка, касаеща количествата комбинирана енергия, която се заплаща от НЕК, в същото време беше предвидена една 5-процентна вноска върху оборота от произведената електроенергия на тези дружества от топлофикационен сектор, затова смятам, че комисията преценява съвсем обективно какви са възможностите за намалението на цената на топлинната енергия при такова намаление цената на газа", коментира пред БНР Терзийски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини