Сирийският въпрос може да стане повод за сближаване между САЩ и Русия, пише руски вестник

  • 29 септември 2015 09:55

  • 2169
  • 5
Сирийският въпрос може да стане повод за сближаване между САЩ и Русия, пише руски вестник
© Getty Images/Guliver

Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 не искаше да изостря отношенията на Русия със САЩ и ЕС, но не можа да премълчи и своите претенции към тях. Това пише Максим Товкайло, шеф-редактор на руското издание на сп. "Форбс", в коментар, озаглавен "Парадоксът на Путин - как да разбираме слабата изява на президента в Ню Йорк".

"Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 е добър оратор и нееднократно го е доказвал. В понеделник обаче - пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, изгуби словесния дуел с президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. И загубата бе пълна - Обама бе по-точен и по-твърд, а Путин нито веднъж не назова по име врага (САЩ)", обяснява авторът.

"Парадоксът е там, че това поражение може да се тълкува и като победа", заявява обаче той и твърди, че руският лидер съзнателно е избрал да бъде "неконкретен", за да не изостря още повече отношенията на федерацията със Запада "при ниската цена на петрола, суровите икономически санкции, проблемния бюджет и нереформираната пенсионна система" на Русия.

Евентуално засилване на антируските санкции и по-нататъшен спад в цените на петрола биха застрашили Русия със социални проблеми. Един вътрешен бунт в обкръжението на врагове и недоброжелатели би изправил Путин пред избор - да мине към масови репресии или да напусне властта. Руският президент обаче не можеше и да не се възползва от трибуната на ООН, за да критикува своите опоненти - подобна мекота би могло да се сметне за слабост, обяснява журналистът.

Според него, "временният отказ" на Путин от твърда риторика може би е тактическа победа и Западът няма да засили санкциите си, но "в стратегически план позициите на Кремъл на международната арена са слаби". Рано или късно Путин ще трябва да реши колко далеч е готов да стигне в конфронтацията със западния свят. Ако отговорът е далеч, Русия при най-добрия сценарий я чакат няколко години (а може би десетилетия) икономическа стагнация, при най-лошия - въоръжен конфликт. И населението й "не може да повлияе върху собствената си съдба, та нали в Русия липсва институцията избори", заключава журналистът.

"Лента" обръща внимание върху "чудесните ораторски умения", демонстрирани в ООН "за пореден път" от президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. При все това "надеждите, че двамата с Путин ще се спогодят", ту изчезваха при думите за "тиранина Асад" (президента на Сирия Башар Асад, б. р.) и за "анексията на Крим", ту се появяваха отново, когато Обама признаваше, че Америка има нужда от силна Русия", пише електронният вестник.

Отношенията между Путин и Обама остават все тъй странни, забелязва "Комерсант" в репортаж за разговора им в кулоарите на Общото събрание. Двамата пренебрегнали въпроса на американска журналистка "Можете ли да работите заедно?!" - изданието се пита "какво ли може да значи това".

Равнището на отношенията между Русия и САЩ е спаднало според Путин по инициатива на американската страна, посочва "Комерсант" и добавя в скоби: "Същевременно връщането на Крим в родното пристанище например се случи не без инициатива от руска страна".
Президентът на Русия - "политикът, най-очакван в Ню Йорк", постави нови акценти в световната политика, заявява "Независимая газета".

"Разбирате ли поне какви ги свършихте?", цитира вестникът словото на руския лидер пред Общото събрание. Путин отправи упрек към онези, които се смятат за победители в студената война, тъй че пренебрегват устава на ООН и международното право, като използват правото на силния. Той припомни плачевния опит на Съветския съюз в износа на социални експерименти и посочи, че днес някои повтарят тези грешки - примерно изнасят демократични революции в Близкия изток и Северна Африка, обяснява всекидневникът.
Изказването на Путин бе критично, но не и скандално. Въпреки различията в подходите с цел решаване на сирийския въпрос, тъкмо той може да стане повод за сближаване между САЩ и Русия, твърди "РБК дейли".

Путин се обяви против американската позиция като цяло, но най-важното в изказването му бе призивът към колективни действия срещу ИД на базата на ООН. Това предложение може да стане фактор за сближаване между САЩ и Русия. Подобно споразумение бе постигнато по въпросите за иранската ядрена програма и сирийските химически оръжия, коментира политологът Юрий Рогульов.

Идеята на Путин за антитерористична коалиция изглежда нереална само на пръв поглед, смята аналитикът Владимир Шаповалов, говорил пред "Свободная преса". "Както сочи практиката в отношенията между Русия и САЩ, това е възможно. Трябва само да забравим за противоречията и заедно да се борим срещу по-голямото зло", добавя той.

Планът на Путин е "абсолютно реален", заявява друг експерт - Андрей Сушенцов. "Планът на Обама вече се провали. Той заложи на несигурни хора. Независимо от всички инвестирани в тях ресурси, никакъв резултат няма. А режимът на Асад фактически сам се бори с терористите вече от четири години. Асад успя да сплоти народа си. Той ще се справи и без наша помощ, но с наше участие това ще стане по-бързо. Западът също постепенно се движи към нашата позиция", казва наблюдателят.

"Западът вече разглежда възможността за диалог с официален Дамаск", добавя колегата му Алексей Макаркин. Русия тръгва към трудни преговори за конкретни решения. Засега Путин очерта рамки за конструктивно сътрудничество, посочва той.

Принципната позиция на администрацията на Обама е, че отговорността трябва да бъде поделена. И не само с Москва. Америка не може самостоятелно да реши всички проблеми. Републиканците се опитаха да отговарят за всичко, но не успяха. Обама има интерес да се преразпредели отговорността. В рамките на този принцип се открояват най-вече отношенията с Русия, заявява експертът.

Обама би желал да приключи своето президентство, оставяйки на своя приемник не купища проблеми, а поне каквото и да е постижение. Сложил е вече в багажа си сделката за ядрената програма на Иран. Ще му се да реши и проблема с "Ислямска държава", и този със Сирия. И вече има представа, че може да се спогоди с Москва, допълва руският политолог пред "Свободная преса", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2169 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.10.02 | 11:52

5
Надежди говежди , алкохолизирани маргинали !! Не може да има допирни точки между доказани демократи и фашизирани агресори , точещи лиги за чужди територии !

2015.10.02 | 11:52

4
Не прекаляваш ли малко когато наричаш САЩ "фашизирани агресори"/може да са агресори,но чак пък фашизирани/?!?
Shimpanze

2015.09.30 | 13:13

3
Chernia majmun zabarka lainata i sega se pravi na ohapan !Evropa gi iade miusiulmanskite govna ,dokato toia oshte se kateri po darvetata !

2015.09.30 | 13:13

2
И Кутузов е отстъпил Москва на Наполеон Бонапарт ,пък после се видяло кой кум ,кой сват ...........!Така ,че не винаги когато някой отстъпва ,не се знае колко е спечелил !

2015.09.30 | 13:02

1
Та те навсякъде имат бази.

Добави коментар

Водещи новини