10-годишни деца получават инфаркт

  • 29 септември 2015 09:34

  • 4740
  • 2
10-годишни деца получават инфаркт
© Novini.bg

10-годишни деца получават инфаркт. Причината за нарастващата смъртност сред малчуганите е в мутация на гените на родителите, твърдят родните кардиолози в ефира на ТВ7. По повод днешния Световен ден на сърцето те изнесоха много стряскащи факти за здравословното състояние на населението.

Водещи кардиолози заедно със здравните власти подписаха Меморандум за ограничаване и ефективно лечение на пациентите с хиперхолестеролемия у нас. Между 13 и 26 хиляди българи страдат от това заболяване. То е наследствено и при него черният дроб е неспособен да метаболизира излишното количество лош холестерол. Така той остава в тялото и се запушват кръвоносните съдове. А именно това състояние води до инсулт или инфаркт не само при възрастните, но и при децата.

Доказано е, че ако човек с това заболяване не се лекува, то рискът за сърцето му е 20 пъти по-висок, обясняват още кардиолозите. По думите им фамилната хиперхолестеролемия може да бъде хваната навреме чрез обикновено изследване на количествата на лошия холестерол в кръвта. На такива тестове трябва да се подложат хората, чиито близки са преживели инсулт или инфаркт преди 55-годишна възраст за жените и преди 60-годишна възраст за мъжете.

Статистиката сочи още, че около 3000 българи на възраст под 40 години получават инфаркт всеки месец. Все по-често в болница постъпват хора между 10 и 40 години, което силно притеснява специалистите ни. Според кардиолозите над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания биха могли да се предотвратят със здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

Последвайте канала на

Novini.bg
4740 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
zas

2015.10.08 | 21:08

2
Вижте повечето продукти на етикетите пише палмово масло, то запушва То, палмовото масло запушва кръвоносните съдове

2015.10.08 | 21:07

1
Ето един от най-резките примери за тих геноцид, който се извършва на днешно време и не е извършван никога досега през историята на човечеството.

Добави коментар

Водещи новини