Фалшив зехтин се продава в магазините у нас

  • 29 септември 2015 06:37

  • 5422
  • 1
Фалшив зехтин се продава в магазините у нас
©

Фалшив зехтин се продава в магазините в търговската мрежа. За това алармират граждани. В големи хранителни магазини се предлага зехтин "Екстра върджин" с реклама, че е от Италия. Продуктът се продава в стъклени бутилки от 700 мл., с цена 13 лв. Проблемът е, че когато се постави в хладилник, не се сгъстява - това индикатор, че е менте, заяви пловдивчанинът Янко Данев пред marica.bg.

"Винаги държа зехтина в хладилник. От тази марка взимам вече няколко пъти, но последния път се оказа абсолютно менте. Не кристализира както обикновено, вероятно е нерафинирано слънчогледово олио, защото не промени агрегатното си състояние, каза Данев.

Той е подал сигнал на горещия телефон на Българската агенция по безопасност на храните и в Комисията за защита на потребителите.

Марин Маринов от Сдружението на производителите на растителни масла потвърди, че действително чистият зехтин се сгъстява на студено. Поставен в хладилник се сгъстява, а консистенцията става мътна. Когато се затопли, отново се връща в течно състояние. Маринов допълни, че в практиката си е срещал различни имитации на зехтин, докарани перфектно и на цвят, и на вкус.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5422 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
mMMM

2015.11.09 | 18:05

1
Същите ментета са и гръцките "зехтини"... Гърците купуват олиото от нашите маслобойни...

Добави коментар

Водещи новини