Меркел: Борисов предложи България за "гореща точка" за бежанци (видео)

  • 24 септември 2015 10:46

  • 20165
  • 182
Меркел: Борисов предложи България за "гореща точка" за бежанци (видео)
© Getty Images/Guliver

Премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е поискал на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел в България да бъде открит приемен център за бежанци. За това съобщи канцлерът на Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се след края на срещата, информира "Сега".

"България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието й с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. Тя самата казва, че има проблем", заяви Меркел.

Приемните центрове, наричани "горещи точки" (hotspots), са част от плана на ЕС за преразпределяне на пристигащите имигранти. Четири такива центрове вече се изграждат по плажовете в Сицилия, в Италия, и един ще бъде отворен в Гърция, в пристанището на Пирея.
Финансирането им е за сметка на европейския бюджет. Европейските лидери се договориха те да заработят не по-късно от края на ноември.

"По външните граници на ЕС трябва да бъдат разположени приемни центрове в страни като Италия и Гърция, но също и в България, която не е в Шенген, но има обща граница с Турция", каза Меркел след срещата в Брюксел. „Горещите точки ще бъдат определени до края на ноември”, съобщи президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

Европейската комисия предложи на Унгария да отвори такъв център, но Виктор Орбан отказа, заявявайки, че страната му не е на първа линия. Премиерът Борисов не коментира резултатите от срещата на върха след нейното приключване.

КАКВО Е ГОРЕЩА ТОЧКА?

Вицепремиерът Меглена Кунева обясни в "Неделя 150" :

Друг много важен елемент: това са т. нар. горещи точки, понеже има доста, как да кажа, не съвсем коректни позовавания за горещите точки. Нека обясня, ако, разбира се, смятате, че това е важно, къде могат да бъдат вътре в Европа. Това са средища, в които бързо се преглежда дали лицата, които кандидатстват за статут на бежанци, имат основание за това, дава им се статут и вече една част от тях могат, ако идват от сигурни страни, да се връщат обратно, друга част предстои да бъдат, в зависимост от това дали ще се приеме решение за квоти, да бъдат приети в европейските страни. За да може обаче да има такива горещи точки, страната, в която има най-голям приток на бежанци, засега това са две държави - Гърция и Италия, трябва да поискат на тяхна територия да има гореща точка. Унгария, например се е отказала и не иска такава помощ от страна на ЕС. Тези горещи точки се управляват от „Фронтекс" - граничната служба на ЕС, има служители на Европол и разбира се, националните власти.

Бивайки първа линия по отношение на границата ни, външна граница на ЕС, ние можем да очакваме такъв приток на бежанци, какъвто една съседна страна, като Гърция преживява. Но ще повторя това, което казах преди малко: ние трябва да поискаме да сме гореща точка. Ако българското правителство не поиска, това се счита за вид помощ, няма да има гореща точка в България. Това е нещо, как да кажа, като разпределителен център, за да може по-бързо бежанците, които са дошли на територия на европейска държава, да получат, как да кажа, направление и да не се натоварва само една държава с брой хора, с които не може да се справи нито администрацията, нито социалната им система.

Преди седмица външният министър Даниел Митов бе категоричен, че у нас няма да се изгражда разпределителен център за бежанци.
"В България няма да бъде разкрит разпределителен център за бежанци. Това е предложение, което няма как да се случи. То дойде от политик, който в момента не е фактор в ЕС. Нашето настояване е бежанските и имиграционни центрове да са извън границите на ЕС. Такова е и мисленето на голяма част от държавите членки от Евросъюза", коментира тогава министър Митов. Идеята за въпросните горещи точки дойде от бившия френски президент Никола Саркози.

Последвайте канала на

20165 182

Свързани новини

Коментари 182

Добави коментар
СБОГОМ ТУРСКИ КУPBИ ОТ ГЕРБ

2015.09.26 | 16:10

182
Ако Тиквата иска да живее с ислямисти, да си ходи в новата си Родина Турция.

2015.09.26 | 00:22

181
Значи,не знам кога ще си отворим очите...и ще си ЗАЩИТИМ ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА!!Как не ви е срам бе,да тъпчете сувернитета на държавата,какво сте се вгледали в собственото си тъпоумие,политици продажни,не ви стигна вече!То бива,бива,ама..прекалявате.Ааа,г-жа.Кунева,я да я попитаме колко е изкарала от тия изказвания.Срам ме е че гласувах за тия..то пък като че има и свестни..Айде че се давя вече,думи нямам да ги опиша
Петър

2015.09.26 | 00:22

180
Не стига, че Меркел покани бежанците да дойдат в Германия, а сега ги праща в България на палаткови лагери и фургони, подобни на циганските катуни, но в по-укаено състояние.
Roskata

2015.09.26 | 00:22

179
Balgarite i romancite ne ni puskat v Evropa i schengen,a siriicite vlizat ot raz.Za nas ima pravila,a za tiah niama???
АНГЕЛ

2015.09.26 | 00:21

178
Кунева и Борисов не се ли усещате първо квоти няма да приемаме ...после YES, после горещи то4ки не никога после YES..ВАС НИКОИ НЕ ВИ СМЯТА ЗА ХОРА ..А ЗА СЛУГИ ПРОДАЖНИ
гарбостан гарб

2015.09.25 | 22:42

177
Бойко или за по точно Бойка и Бай Тошо по какво си приличат ами при ТОДОР ЖИВКОВ работиш работиш купиш телевизор работиш работиш купиш кола работиш работиш работиш купиш апартамент при сегашната Бойка Борисова нещата са в обратният ред работиш работиш и продадеш всичко

2015.09.25 | 22:42

176
Абе маймуни много ми е чудно защо необучите тези бежанци дайте им оражия и да одат се трепат за родината какво се крият като плахове и наще лумпени и тези мизерници...$|
a,tui to??????????

2015.09.25 | 22:39

175
prostaka boiko kaza 4e ne e vyarno,durtata 4anta kaza 4e e vyarno i mai go e aistina poiskal tikvataako se dokaje na toa trepaneto mu e malko

2015.09.25 | 21:46

173
От думите на Меркел стана ясно само едно, Борисов не е искал това!

2015.09.25 | 21:46

174
Стана ясно от думите на Меркел че Борисов не иска българи в България,а иска рязани идилски "бежанци",това е ясно.
:))))))))))))))))

2015.09.25 | 21:44

170
каква лошо има?? хитро движение от Борисов като така може да се разпределят по бързо бежанците и да бъдат под контрол и под наблюдение . финансиранео няма да е от българския бюджет ,даже много полицаи и адвогати ще получават заплати по този начин .
1

2015.09.25 | 21:45

172
Ти същия лумпен като тиквата.
СБОГОМ ТУРСКИ КУPBИ ОТ ГЕРБ

2015.09.25 | 21:45

171
Като е хитро защо турската кypва Боко отрече, че го е предложил?
123

2015.09.25 | 20:14

154
ami ako sreshtnesh,nyakoy koyto e bidist kato men,niye proshtavame samo vednaj

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини