Турция ще поиска намеса от ООН за бежанския проблем

  • 20 септември 2015 08:37

  • 2085
  • 4
Турция ще поиска намеса от ООН за бежанския проблем
© Getty Images/Guliver

Турция ще поиска от ООН да съдейства за разрешаване на проблема с мигрантите.

"Ще направим всичко възможно проблемът да бъде внесен в дневния ред на Общото събрание на ООН, където да се излезе със становище за неговото разрешаване". Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, който разговаря с представители на сирийските бежанци.

Давутоглу трябваше да отиде в Одрин, за да се срещне на място с бежанците, които преди пет дни окупираха града и магистралата към Капъкуле в опит да преминат през западната граница в Гърция или България. Вместо в Одрин обаче срещата се състоя в Анкара, в правителствената резиденция Чанкая. Турският премиер заяви още, че ще изпрати на световните лидери писма, в които ще ги запознае с проблемите на бежанците и ще ги призове да ги приемат в своите страни.

В разговора с представителите на бежанците Давутоглу е подчертал, че до понеделник трябва да прекратят протестите си и да се завърнат обратно.

"Вие успяхте да накарате света да чуе вашия глас. Нашата молба е вече да се върнете към нормалния живот. По време на Курбан Байрам ще ви осигурим настаняване в града, който искате, в лагера, който пожелаете. Ние не искаме сирийските граждани да измират в Егейско море или по пътищата през заградените граници", заяви Давутоглу.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш пък обяви, че Европейският съюз ще отпусне до 1 милиард евро, за да се помогне на Турция, която оказва подкрепа на бежанците. Той посочи, че мигрантската криза струва на Турция 7,6 милиарда долара.

По думите му Турция няма да отвори границите си с Гърция и България за мигрантите, защото повечето от тях не разполагат с валидни паспорти и визи. Ако обаче европейските държави се ангажират да приемат произволен брой бежанци, които в момента се опитват да отидат на запад от Турция, Анкара е готова да им предостави самолети за превозване.

Според статистиката на турската Служба за брегова охрана 53 228 бежанци са били спасени досега в териториалните води на Турция, а 247 души са загинали в опит стигнат до Гърция по море, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2085 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.10.08 | 21:40

4
BRAVO NA TURSiA AKO Gi PUSNE V BILGARiA STE SE OSEREM

2015.09.21 | 23:34

1
Ние и без да ги пуска сме се osrali!

2015.10.08 | 21:39

3
Оказа се, че комшиите са по-човечни от европейците...
българин

2015.10.08 | 21:39

2
Турция е най добрия приятел на България от което трябва да се възползваме и икономически и стратегически

Добави коментар

Водещи новини