Петгодишно момиченце загина, след като лодка с бежанци потъна в Егейско море

  • 19 септември 2015 16:14

  • 2252
  • 2
Петгодишно момиченце загина, след като лодка с бежанци потъна в Егейско море
© Getty Images/Guliver

Трагедията в Егейско море няма край и все повече имигранти намират смъртта си там. Петгодишно момиченце загина след поредната катастрофа с морски съд, превозващ бежанци. 11 души са спасени в резултат на спасителната операция на бреговата охрана днес сутринта в областта Петалиди, на 5 км северно от Митилини, съобщи GRreporter.info

Както подчерта за британската телевизия Скай пресаташето на бреговата охрана Никос Лагадианос, спасени са 9 възрастни и 1 малко дете. Други двама – едно дете и 1 възрастен са закарани в болницата на Лесбос, където за съжаление момиченцето е починало. На кораба е имало общо 26 души, което означава, че 14 души още се издирват.

Според свидетелствата на спасените, всичко е започнало, когато внезапно са спрели моторите, защото горивото било свършило, и съдът е започнал да се пълни с вода. „Опитахме се да намерим резервно гориво. Проникваше много вода и се опитвахме да я изкараме, но не успяхме. Когато накрая намерихме горивото, беше влязла толкова много вода, че съдът се обърна”, заяви за изданието Ера Егеу Али Юнис, един от спасените.

„Една лекарка от Сирия беше в малката кабина с майка си и бебето си. Казахме им да излязат, но не го направиха, защото се уплашиха. Останаха в капан вътре щом се обърна лодката”, каза още бежанецът.

„Оказахме се всички във водата, без телефони, всичките ни неща се изгубиха. Двама от нас се опитаха да плуват, за да извикат помощ,. Бреговата охрана е открила единия от тях и дойде на помощ. Останахме 6 часа във водата и благодарим на хората, които ни спасиха. Платихме по 2800 долара на човек за по-сигурна лодка, а не надуваема. Докараха ни до смъртта обаче – с една лодка без горива, която веднага потъна”, подчерта Али Юнус.

Между изчезналите има и други жени и деца. В момента се провежда спасителна операция с участието на бреговата охрана, кораби, хеликоптер Супер пума и съд на Frontex.

Междувременно, на югозапад от Пилос беше открит морски съд с около 200 души на борда. Един от тях има здравословни проблеми и хеликоптер на военния флот го е закарал в болницата в Каламата. Там трябва да бъде закаран и корабът.

Последвайте канала на

2252 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
kiro

2015.10.07 | 20:45

2
Смятай какъв алчен И3РОД трябва да си, за да рискуваш толкова безотговорно живота на децата си, само и само да не останеш в Турция, от където никой не гони и мрази както в Европа! Еrати зора, тези има чувството, че и човек ще изядат само и само да отидат в Германия.
dsdsf

2015.10.06 | 17:28

1
И кво да рева ли бе мамата ви соросоидна

Добави коментар

Водещи новини