Военните в Буркина Фасо обявиха, че са извършили преврат

  • 17 септември 2015 12:32

  • 1861
  • 3
Военните в Буркина Фасо обявиха, че са извършили преврат
© gettyimages (архив)

Военните в Буркина Фасо обявиха по националните радио и телевизия, че са поели контрол над страната и са разпуснали правителството, потвърждавайки новината за извършен преврат само седмици преди планираните за 11 октомври президентски избори, предаде БТА, цитирайки АП.

"Създадохме съвет за национална демокрация, чиято задача ще е да организира демократични избори с широко представителство", заяви по телевизията неназован военен представител, посочи Ройтерс. Група метежници от президентската гвардия арестуваха вчера временния президент Мишел Кафандо, временния премиер и редица членове на правителството. Това стана два дни, след като комисията за национално помирение и реформи предложи президентската гвардия да бъде разпусната. Влиятелната военна структура беше главна опора на режима на бившия президент Блез Кампаоре, който тази година беше свален след 27- годишно управление, припомня ТАСС.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова за незабавно освобождаване на задържаните и за зачитане на преходното управление и обществените интереси, предаде АФП. Обстановката в столицата на Буркина Фасо, Уагадугу, остава неспокойна. В града се чува стрелба, из него се движат военни метежници, превратаджиите поставят постове на подстъпите към района, където се намира президентския дворец.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1861 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.12 | 08:15

3
Я тази Могерини да си гледа ЕС, защото е пред разпадане и да остави на мира маймуните в Африка!
Гост

2015.09.18 | 12:20

2
хахаха. Мамуни с автомати, мн лоша комбинация
Да не остане МАЙМУНА неприбрана в ЕС!!!

2015.09.18 | 12:20

1
Е тази Могерини, точно това си гледа, ЕС-то де, гледа да го напълни с маймуни!

Добави коментар

Водещи новини