Промените в сектор "Енергетика" са наложителни, смятат бизнесът и партиите

  • 17 септември 2015 12:30

  • 1293
  • 0
Промените в сектор "Енергетика" са наложителни, смятат бизнесът и партиите
© novini.bg

След проведените срещу на работодателите с правителството, днес те продължават със срещите си с парламентарно представените партии.

Припомняме ви, че вчера стана ясно, че бизнесът ще участва вече по-активно в работата на бордовете на всички дружества от държавната енергетика, ще се засили и присъствието в КЕВР.

"Постигнахме съгласие по предложените от бизнеса законодателни промени" заяви днес пред журналисти в парламента председателят на АИКБ Васил Велев след срещата между работодателските организации и БСП. Васил Велев добави, че има съгласие и за цялостна реформа в енергетиката, която да доведе до пазарни принципи и цени, съответно социална защита за енергийно слабите, а не както в момента преференциални цени за всички в бита за сметка на високите цени за индустрията.

„Посочихме отново трите източници на скъпа енергия като нямаме различия, че това е недопустима държавна помощ и договорите с американските централи трябва да бъдат прекратени”, подчерта Велев. Той изясни, че са информирали опозицията за жалбата към ЕК, така че проблема с американските централи да бъде решен така, както в Полша и Унгария.

„Гледаме на нашето участие в бордовете на държавните енергийни дружества като временна мярка. Правилната и дългосрочна мярка е Закон за управление на държавните дружества, листване на миноритарни пакети в порядъка 15 до 25% на борсата и в такъв случай нашите представители трябва да бъдат заменени от представители на миноритарните акционери”, обясни Васил Велев и поясни, че законът предвижда във всяка публична компания да има независим член на директорите. Той призна, че участието им е нож с две остриета и върху тях ще бъдат насочени упреците, но не приемат алтернативата да гледат отстрани как продължават разхищенията и безстопанствеността в държавната енергетика.” Това струва много скъпо на индустрията и до 107 хил. освободени”, уточни Васил Велев.
От своя страна Корнелия Нинова от БСП подчерта, че е решение на изпълнителната власт бизнеса да влезе в бордовете на държавната енергетика и не е тяхна работа. „Това е нож с две остриета, защото крие риск от конфликт на интереси, ако в този борд бъдат включени хора с бизнес в областта на енергетиката. Ако имат воля, управляващите могат да ги вкарат в бордовете”, поясни Нинова. За искането на бизнеса Иван Иванов да бъде освободен като председател на КЕВР, Корнелия Нинова припомни, че при избирането му са били против.
„Това не е наш избор, той е избор на мнозинството”, каза още тя.

След края на срещата между работодателите и представителите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че разбира проблемите им, предаде репортер на novini.bg. Той напомни в кулоарите на парламента пред журналисти, че патриотите  още с влизането си в управлението ясно са заявили, че искат промени в Закона за енергетиката.  По думите му обаче Иван Иванов не е единственият виновник за високите цени на тока за промишлеността, тъй като той работи с хора, които са подписвали разрешителните за ЕРП-тата и за ВЕИ-тата. "Този сектор се нуждае от реформи, ние сме представили предложения за промени. Някои от тях съвпадат с работодателските искания", каза Каракачанов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини