Да запазим вярата, надеждата и любовта към града ни, призова кметът на София (снимки+видео)

  • 17 септември 2015 11:52

  • 2090
  • 2
Да запазим вярата, надеждата и любовта към града ни, призова кметът на София (снимки+видео)
© Булфото

На тържествена церемония по случай празника на София бе издигнат флагът на столицата. Отслужен бе тържествен водосвет от браницкия епископ Григорий, предаде репортер на Novini.bg.

„Пожелавам ви да запазим вярата, надеждата, любовта към града и, най-вече, отговорността към него. Нека Бог да ни пази“, заяви в обръщение към събралите се кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

„Днес, на 17 септември, отваря врати Музеят на София. Тук се събира историята на хората от този град – хората, които се раждат, работят и влюбват в София. Всички ние заедно, въпреки политически различия, направихме по-удобен за живеене този град и трябва да бъдем по-отговорни към младите“, изтъкна градоначалникът.

Сред официалните лица на събитието бяха патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, министърът на културата Вежди Рашидов, дипломати, депутати и посланици.
Забелязано бе и лице от протестите, което бе сложило маска на индианец, но полицията го помоли да се оттегли.

По-рано днес, на тържествената сесия на Столичния общински съвет по повод на Деня на София, Фандъкова отново изтъкна успехите и красотите на града.

Убедена съм, че всички в тази зала обичаме София, каза тя и призова: "Нека продължим да работим за града ни, защото той е на всички".

Кметът изрази увереност, че направеното през последните години от СОС е променило качеството на живот на софиянци: "Свършихме работата заедно, водещото беше желанието да решаваме проблемите на града, така че той да се развива".

Фандъкова припомни големите проекти на Столичната община на обща стойност над 3 млрд. лева. Тя благодари на всички общински съветници и подчерта, че въпреки политическите различия, са работили добре съвместно и за превръщането на София в европейска столица.

Председателят на СОС Елен Герджиков отбеляза, че днешният празник е по-специален, защото това е последното заседание за този мандат на съвета. Мандатът беше сложен от политическа гледна точка; градът ни беше блокиран от протести по различни поводи. Това оказа влияние на развитието на държавата и понякога парализираше нашия град, посочи той.

Сигурен съм, че всеки от нас си дава сметка за усилията, които ни струваха да запазим устрема и желанието да работим и да развиваме града.

Герджиков поиска прошка от общинските съветници за грешките, които е направил, но той подчерта, че единственият му стремеж е бил да работи за развитието на града. Председателят на СОС благодари и на съветниците от БСП за разбирането на важността на проблемите на София.

Герджиков съобщи, че през мандата СОС е имал 87 сесии, повече от 2000 заседания на комисии и повече от 600 решения.

Председателят на СОС поздрави съветниците по повод днешния християнски празник. Нека да е честит и на всички, които възприемат София като свой дом, като работно място, като туристическа дестинация.

На празничната сесия днес СОС удостои със званието "Почетен гражданин на София" Матиас Хьопфнер, посланик на Германия в периода 2009-2014 г., както и спортиста по борба Христо Мирянов. Почетен знак на Столичната община получи Симеон Цветков Симов, председател на Съвета за безопасност на движението в София.

"Значка на София" получиха Лиерка Алайбег, посланик на Хърватия у нас, музикантът Димитър Йосифов, Цеца Стоянова, директор на Втора детска градина в столицата.

Във фоайето на СОС бе представена изложба с творбите на възпитаниците на Дневния център за деца с увреждания "Св. врач" на Столичната община.

Те са в резултат на арттерапевтичен процес в периода април-септември. Изложбата е финансирана от фонда "Социална закрила" на Министерството на труда и социалната политика по проекта "Да бъдем заедно" на сдружението "Ефективни решения за устойчиво развитие".

Последвайте канала на

2090 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Рони

2015.09.17 | 16:01

2
Как да запазим тези три святи неща след като Герб ни управляват и ни отнемат и вярата, и надеждата и ни карат да не изпитваме любов към тях!
Крум Усаинки - Крупник

2015.09.17 | 15:11

1
ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В ПИК! Президентът на панихида за 40 дни от сина си с Прокопиеви! (уникални папарашки снимки) Плевнелиев заснет да се подсмихва странно насред тъжния повод

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини