Англичани и италианци напират да учат медицина у нас

  • 14 септември 2015 20:53

  • 2976
  • 3
Англичани и италианци напират да учат медицина у нас
© Булфото (архив)

Отбелязваме сериозен наплив от англичани, италианци и французи да учат медицина в София.

Това съобщи за „Труд“ акад. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет (МУ) в София и председател на Съвета на ректорите в България, по повод откриването на новата учебна година вчера в най-престижното висше медицинско училище у нас.

„Докато предишни години сме имали по няколко кандидати от Великобритания, тази година са стотици. Същото е и с италианците и французите“, посочи акад. Митев. В Англия популяризирането на МУ в София било направено през август в посолството ни в Лондон, като за представянето на вуза дошли толкова англичани, че сградата му не могла да ги побере и имало чакащи да влязат дори на улицата. Тогава само за ден били записани 55 британци, пожелали да получат докторска тапия в София.

По държавна поръчка в столичния МУ в специалността медицина през т.г. са приети 180 студенти, 140 в стоматология и 120 фармация. А 2500 са студентите от чужбина от 62 държави, които плащат годишна такса от 8000 евро. По тази причина в Медицинския и Фармацевтичния факултет половината от студентите са чужденци.

„Радостното е, че вече има преструктуриране на чуждестранните студени и по-голяма част от тях са от ЕС, а това автоматично рефлектира върху качеството на обучение. Англичаните, италианците (те са над 200) и французите са много по-подготвени в сравнение с колегите им от страните извън ЕС, примерно Турция“, обясни акад. Митев.

МУ разполага с общежития с 3500 легла, разположени в 6 блока в Студентския град и един в „Лозенец“. Половината от тях бяха напълно ремонтирани и обзаведени с нови мебели за старта на учебната година, а останалите ще са в същия вид догодина. „Наемите не са вдигани от 8 г., всички подобрения са за сметка на МУ“, завърши акад. Митев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2976 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.10.06 | 11:36

3
Почна се...провалихме нашата здравна система,сега ще провалим и тяхната
шибинг

2015.10.06 | 11:36

2
айде западните студентки на Шибинг!!! в Чалгария, има загорели студетни готови да шибат като хайгъри!!!
hm

2015.09.15 | 08:35

1
Радва се щот ще му напълнят джоба

Добави коментар

Водещи новини