Филм разказва за една от най-злощастните експедиции към Еверест (видео)

  • 11 септември 2015 15:36

  • 12784
  • 0
Филм разказва за една от най-злощастните експедиции към Еверест (видео)
© gettyimages

Еверест, със своите 8848 м надморска височина е безспорно най-опасното място на планетата.

Немалко професионални и непрофесионални ентусиасти са се опитали да покорят Тавана на света, но не всички се завръщат от това приключение. За не-ентусиастите остава най-важният въпрос – Защо? Защо някой би рискувал живота си, за да изкачи върха?

На този въпрос се опитват да дадат отговор оцелелите от една от най-злощастните експедиции. На 10 май 1996 г. две експедиции започват финалния си щурм към Еверест. Времето обещава безаварийно достигане до най-високата точка на Земята и също толкова безаварийно връщане в лагера. Неочаквано те са връхлетени от една от най-свирепите бури в историята на планината. Тази експедиция доскоро се нареждаше на първо място като най-смъртоносната. До миналата година, когато лавина, причинена от земетресението в Непал, не заличи завинаги 16 души.

Близо 20 години по-късно имаме възможност да видим историята на злощастната експедиция на голям екран на 3D и IMAX 3D. Филмът е заснет на повече от 10 локации, включително Базовия лагер на Еверест и Италианските Алпи. Режисьорът Балтазар Кормакур мотивира избора си на снимачен процес с желанието максимално да доближи актьорите до автентичните условия на катеренето на най-високия връх на Земята. Колкото до опасностите, екипът няма никакъв проблем с тях.

Във видеото можете да видите интервюта с Джейк Джиленхол, Джейсън Кларк, Джош Бролин и Балтазар Кормакур. Еверест е вече в IMAX залите, а от 18 септември – във всички кина на 3D. Не пропускайте и специалната благотворителна прожекция на 16 септември в подкрепа на Национален парк Пирин.

Последвайте канала на

Novini.bg
12784 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини