Иманяри обезкостяват Хераклея Синтика

  • 07 септември 2015 06:58

  • 4210
  • 1
Иманяри обезкостяват Хераклея Синтика
©

Античният град Хераклея Синтика отново е подложен на иманярски грабеж, обезпокоен сигнализира доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН.

„От 7 години всяко лято и есен провеждаме археологически разкопки, разкриваме много ценни неща от древния град, който се намира само на 1 км от храма на баба Ванга на Рупите, но няма сигурна охрана, която да възпира иманярите. Те копаят след нас в профилите ни, подриват ги с различни механични средства в търсена на ценности, пише в. "Монитор".

Гледката е неприятна, но ние археолозите сме безпомощни пред тази вандалщина, защото не срещаме никакво съдействие от община Петрич и кмета Вельо Илиев. Миналата година сложихме табели на пътя и колкото и нескромно да звучи, това се случи благодарения на моят екип, защото 7 години чаках общината нещо да направи, но накрая взех нещата в свои ръце”, оплаква се доц Вагалински.

Той е категоричен, че археолозите няма да се откажат от проучванията си, въпреки че тази година министерство на културата е отпуснало само 10 хил. лева за разкопките, независимо, че бюджетът на министерството е бил завишен в сравнение с миналата година.

„Това са пари само за 10 работни дни на екипа. Ние отново сме неприятно изненадани от поредното неизпълнение на обещанията, които непрекъснато ни дава кмета на Петрич. В други години ни се отпускаха по 10 хил. лева, а сега не ни помогнаха нито с лев. Общината проявява нехайство и към охраната на обекта, въпреки, че всичко което намерим го предаваме на съхранение в градския музей в Петрич”, казва Вагалински.

Кметът на Петрич Вельо Илиев също коментира пред „Монитор” обвиненията на археолога. „Местността, в която са открити основите на древния град са държавна собственост, а не общинска. Открихме ги петричани и първите разкопки започнаха през 80-те години на миналия век от благоевградския музей. Недостойно е доц. Вагалински да обвинява общината защо от министерство на културата са му намалили финансирането на обекта. Ние ангажирахме собствениците на промишлени и земеделски обекти, намиращи се около разкопките да закупят и поставят камери за видеонаблюдение. Полицията винаги се е отзовавала на сигнали за набези на иманяри. Давали сме няколко години с решение на Общински съвет финансова подкрепа за археологическите разкопки, готов съм да внеса веднага ново предложение, но ще поставя условие пред министерство на културата да работим с друг ръководител на археолозите. Нека доц. Вагалински обясни защо тази година държавата му отпусна толкова малко пари, а досега ежегодно са им давани по 25-30 хил. лева?”, риторично попита кметът на Петрич Вельо Илиев.

Безспорен факт е, че ако се ускорят разкопките на древния град Хераклея Синтика, който се намира в южното подножие на Кожух планина, на километър от храма на баба Ванга и топлите минерални извори на Рупите мястото ще се превърне в притегателен център на поклонници и туристи от цял свят. Само на 5 километра е магистрала „Струма”, по която след още 5 км се стига до Кулата и границата с Гърция.

Последвайте канала на

Novini.bg
4210 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2015.09.25 | 12:59

1
Веднага вкарайте мърляча-кмет в ареста,а иманярите се знаят.Те работят в пълна комбина с полицията.Вкарайте в ареста полицаите и сключете споразумение с първия пропял.Те са такива крадливи и страхливи травестити,че до 1 час някой ще запее и сте разнищили всичко.НО НЕ ИСКАТЕ,НАЛИ ГЕРБЕРАСТИ?

Добави коментар

Водещи новини