Плащаме 150 лв. по-малко за паркинг на втора кола в столицата

  • 05 септември 2015 06:33

  • 1668
  • 2
Плащаме 150 лв. по-малко за паркинг на втора кола в столицата
© Novini.bg

Със 150 лв. намалява годишната такса за паркинг за втора кола на живущите на пъпа на София.

Досега столичани, които живеят в район на синя зона, плащаха по 600 лв. на година, за да могат да паркират два автомобила. След промени в Наредбата за организация на движението сумата за втора кола намалява от 450 на 300 лв. По-малко ще плащат и живеещите в зелена зона, където годишната винетка за платен паркинг намалява от 300 на 200 лв. Без промяна остава и паркирането на единствена кола в широкия център, за което столичани ще плащат по 100 лв. годишно. Другата новост е, че наемателите с постоянен адрес в района на синя или зелена зона също ще могат да получат стикер, позволяващ им да оставят превозното си средство. От тази възможност ще могат да се възползват и роднините на собственика на жилището, пише в. Монитор.

Досега винетен стикер имаха само притежателите на апартаменти в платените зони. От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) признават, че съществуват варианти за измама. „Гражданите могат да не заявят, че са продали апартамента си, за да продължат да използват правото да паркират в района на жилището, което се предоставя само на собственици или наематели”, обясни пред Нюс седем Румен Коларов от ЦГМ. Оттам припомнят, че в момента има издадени 10 412 винетни стикера за двете зони, като срокът на половината от тях изтича през октомври. За да се избегнат опашки пред офисите за издаване на документа, от центъра предлагат нова услуга за онлайн подмяна на стикера. За целта софиянци трябва да попълнят онлайн заявление на сайта на ЦГМ и да платят дължимата такса по банков път.

Данни на Центъра за градска мобилност показват, че през осемте месеца на 2015 г. има ръст на санкционираните неправилно паркирали шофьори спрямо същия период на миналата година. Всеки ден служителите на синята и зелената зона закопчават със скоби по 385 автомобила. 92 379 автомобили пък са били ужилени от „паяк”. До края на август на двата общински наказателни паркинга са били откарани 14 300 коли. Това означава, че средно по 60 превозни средства са били репатрирани всеки ден.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1668 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хлъц

2015.10.01 | 09:44

2
Скоро хората ще изкукат тотално от този рекет и ще започнат да палят паяците рекетьори !
Стар селски ергенин

2015.09.05 | 18:12

1
Баф мааму. Аз ко имам 600 лв ше се оженя... Ко праят тея шопи? Те в коя България жиеят....?

Добави коментар

Водещи новини