По 250 лева за около 30 000 семейства на първокласници отпуска Калфин

  • 04 септември 2015 21:04

  • 2378
  • 2
По 250 лева за около 30 000 семейства на първокласници отпуска Калфин
© Булфото

Около 30 хиляди семейства в страната, в които има деца, тръгващи на 15 септември на училище в първи клас, ще получат като помощ по 250 лева, заяви във Вълчи дол министърът на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Той посочи, че от тази година, за да се отпусне помощта, вече се отчитат доходите и на двамата родители, без значение дали имат брак, или не. Другата новост е, че семействата, чиито деца не се задържат в училище, ще трябва да върнат парите на държавата.

На въпрос за повишаване заплатите на социалните работници в страната вицепремиерът каза, че тази тема е приоритетна за него и вече я е поставил в Министерството на финансите. Калфин уточни, че отчита, че тези служители работят в тежка и понякога агресивна среда, при изключително ниско заплащане. Той посочи, че е против съкращенията на социални работници, а ще настоява за увеличение на бюджета за тази система

За новите минимални осигурителни прагове министърът обясни, че има още няколко дни, докато приключат разговорите между синдикатите и работодателите по тази тема. По думите на Калфин вероятно ще бъде постигнато съгласие за увеличение на праговете при около 40-45 вида дейности. Той уточни, че личното му мнение е, че доходите на хората трябва да нараснат.

Вицепремиерът добави, че проектозаконът за борбата с корупцията "на Меглена Кунева" притеснява него и колегите му от АБВ най-вече с идеята да се даде на един човек изключително много власт, той да бъде назначен по партиен начин и да има право да работи включително на базата на анонимни сигнали.

Румънският опит в борбата с корупцията е ефектен, но не съм сигурен доколко е ефективен, каза още Калфин. Според него в България трябва да бъде създадена институция за борба с корупцията, на която всички вярват. Калфин изрази готовност АБВ да участва в разговори за изработването и приемането на нов закон.

Във Вълчи дол министърът на социалната политика откри нов общностен център за деца до седем години и техните родители от рискови групи. Проектът е на стойност 571 хиляди лева, посочи кметът на общината Пенка Йорданова, цитирана от БТА. По думите й в центъра ще бъдат назначени 20 специалисти, включително юрист и лекари.

Последвайте канала на

2378 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
красимир

2015.09.06 | 06:39

2
И как циганин връща 250 лв?
Иван Илиев

2015.09.05 | 21:20

1
Мото дете не е дете на тази държава, а на гнусните ебливи циганки са!!!! Затова деца бягайте от тази държавица на продажни боклуци!

Добави коментар

Водещи новини