Камбани с компютърно задействане огласиха блажения Ахтопол (видео+снимки)

  • 04 септември 2015 19:58

  • 3333
  • 2
Камбани с компютърно задействане огласиха блажения Ахтопол (видео+снимки)
© Геопан

Четири камбани, дарени от двама известни български печатари, огласиха блажения град Ахтопол, съобщиха от Геопан.

През 1389 г. южният град е издигнат от Епископия в Митрополитски сан. Камбаненият звън напомня, че след 1389 г., когато Одрин пада под турска власт, тук се премества Одринската митрополия. Заедно с други черноморски селища в онези години, това е последната Балканска територия на православието.

Камбаните, дарени от Петър Кънев и Марин Несторов, припомнят за минали уроци и изключителната роля на църковните институции в духовното опазване и организацията на крайбрежното население, отбелязват от дружеството.

„Благодарим на г-н Петър Кънев, г-н Марин Несторов, Демакс и сдружение „Черноморска Странджа“ за тяхната помощ и възможността храмът вече да известява с камбанения  си звън празничните богослужения", коментира председателят на църковното настоятелство отецът Йордан Петков.

„Дарените камбани за православния храм „Свето Успение Богородично“ са 4 на брой, с общо тегло 180 кг, с компютърно задействане и синхронизиране на мелодиите. Призоваваме Божията милост да бъде над тях и техните семейства. Амин“, допълва той.

След като храмът бе почти изграден, се оказа, че не достигат средства за неговото завършване. Въпреки това църквата „Свето Успение Богородично“ вече е осветена и функционира, като в специално обособена урна се събират средства за доизграждането й.

 

 

 

Posted by Фанка Петкова on Tuesday, September 1, 2015
 

Последвайте канала на

3333 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.09.05 | 14:05

2
Това е идиощина за която някой измъкна много пари. Същото го има и в други градове и никак не е добре.
Ivo

2015.09.05 | 14:05

1
Използват достиженията на науката, която отхвърлят.

Добави коментар

Водещи новини