Учени правят олио от хлебарки

  • 04 септември 2015 18:46

  • 3151
  • 4
Учени правят олио от хлебарки
© Getty Images

В търсене на алтернативи на олиото за готвене, учени са намерили необичаен ресурс – насекоми, пише Popular Science. Вече знаем, че насекомите си проправят път към менюто ни. Кулинари и селскостопански организации ги превръщат в източник на протеин, заместващ месото.

Оказва се, че от насекомите може да се добива и готварско олио на мястото на олиото от растения като палмите и маслините. Нидерландски изследователи проучват кои видове насекоми са най-подходящи за производство на олио за готвене. Учените анализират олио, добито от четири различни вида – жълт брашнен червей, малък брашнен червей, щурец и хлебарка. Изследователите замразяват насекомите и ги стриват на прах, а след това от праха извличат олио, използвайки различни лабораторни методи.

Получените в резултат продукти съдържат няколко различни мастни киселини. Според полезността си олиото от насекоми попада между животинските мазнини, които съдържат голямо количество наситени мазнини, и растителните, които не съдържат холестерол. Най-малък е добивът на олио от щурците, но за сметка на това то би могло най-лесно да се предложи на потребителите. Олиото от хлебарки има „особено неприятна“ миризма, според статия в изданието Food Navigator. Олиото от хлебарки би могло да се използва като смазочно масло или при производството на бои, се изтъква в статията.

Учените отбелязват, че олиото от насекоми, което вече се използва за готвене в някои части на света, би могло да помогне за справяне с недохранването. В държавите, където хората не са свикнали да консумират насекоми обаче вероятно ще бъде трудно да се продава.

Последвайте канала на

Novini.bg
3151 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Е - н

2015.09.06 | 07:51

3
Някой знае ли, защо, по дяволите ще трябва да търся алтернатива на олиото за готвене???Какво му е на досегашното???
Свиквай 2020г. идва края на БГ

2015.09.06 | 12:04

4
Няма да има кой да го произвежда сегашното ако целият свят се ислиамизира и циганизира и по света живеят милиарди цигани!

2015.09.05 | 20:41

2
Хаха, не мерси, аз такова гнусно "олио" не искам.
Чичо Хитлер

2015.09.05 | 10:29

1
Немците ако знаете какъв сапун правят от негри, турци, евреи и цигани сапун мечта!?

Добави коментар

Водещи новини